Μια ωραία πρόταση αν θέλετε να δώσετε μια πιο δημιουργική νότα στα μπιφτέκια σας.
Υλικά
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 300γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- ½ κιλό πατάτες
- 2 κρεμμύδια ξερά, μέτρια
- 8 ντοματίνια
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα γλυκόξινη ή σάλτσα
- Worcester
- 1 πιπερίτσα καυτερή
- φυλλαράκια σαλάτας
- ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τα συνοδευτικά
Tips
- Για τις τηγανίτες διαλέξτε παλιές πατάτες που έχουν περισσότερο άμυλο. Για να κολλήσουν μεταξύ τους στο τηγάνισμα, μην τις αφήσετε να μείνουν καθόλου σε νερό. Όταν τις ανακατέψετε με το κρεμμύδι και πριν τις τηγανίσετε, μπορείτε να προσθέσετε και μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ. Μετά τις αναποδογυρίζετε με ένα καπάκι (όπως την ομελέτα).
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μία κουταλιά σούπας λάδι σοτάρετε το σκόρδο ελαφρά και προσθέτετε το σπανάκι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. Το αφήνετε να κρυώσει.
Βήμα 2
Ζυμώνετε το σπανάκι μαζί με τον κιμά και πλάθετε 4 χοντρά μπιφτέκια. Τα βάζετε στο ψυγείο για λίγη ώρα.
Βήμα 3
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις πλένετε με λίγο νερό και τις τρίβετε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Τις ανακατεύετε με ένα κρεμμύδι τριμμένο και μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 4
Απλώνετε το ένα τέταρτο του μίγματος πατάτας σε αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Ετοιμάζετε και τις 4 τηγανίτες πατάτας.
Βήμα 5
Ψήνετε τα μπιφτέκια σε μαντέμι ή αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο, για 6-8 λεπτά την κάθε πλευρά.
Βήμα 6
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σοτάρετε σε μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο το δεύτερο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαζί με την καυτερή πιπερίτσα, τη γλυκόξινη σάλτσα, τα ντοματίνια (χοντροκομμένα), αλατοπίπερο και δύο κουταλιές σούπας νερό για 5 λεπτά.
Βήμα 7
Πάνω στις τηγανίτες πατάτας σερβίρετε τα μπιφτέκια μαζί με φυλλαράκια σαλάτας. Βάζετε πάνω από το καθένα λίγη από τη σάλτσα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey