Νόστιμος και μερακλίδικος ψαρομεζές στο τηγάνι που ευωδιάζει ελληνικό καλοκαίρι. Μπαρμπούνια σαβόρο με μάραθο και πορτοκάλι, ο τέλειος τσιπουρομεζές!
Υλικά
- 1 κιλό μπαρμπούνια, καθαρισμένα
- 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ.
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 50 ml ξίδι από λευκό κρασί
- 150 ml χυμό πορτοκάλι
- 300 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες:4
Tips
- Μπορούμε να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δηλαδή μετά από 1-2 ώρες, είτε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο και να τα σερβίρουμε ως μεζέ μέσα στις επόμενες 2 ημέρες
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα πολύ μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη αλατοπιπερώνουμε καλά τα μπαρμπούνια και τα πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνουμε καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τινάζουμε τα ψάρια να φύγει το περιττό σιμιγδάλι. Τηγανίζουμε τα μπαρμπούνια και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα, αλλά να μην παραψηθούν.
Βήμα 2
Μεταφέρουμε τα ψάρια σε ένα ταψάκι που να τα χωράει σε μονή στρώση και τα ασπαλίζουμε με τον μάραθο. Ρίχνουμε στο τηγάνι όπου τηγανίσαμε τα ψάρια το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 1΄-2΄ να μαραθούν και να βγάλουν το άρωμά τους, χωρίς να καεί το σκόρδο. Ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να αλλάξει χρώμα. Κατόπιν, προσθέτουμε το μπούκοβο, το ξίδι και τον χυμό πορτοκάλι.
Βήμα 3
Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε τα μπαρμπούνια με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε έτσι ώστε να καλυφθούν καλά. Αφήνουμε για 10΄ να δέσουν τα αρώματα των υλικών, γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μάραθο επιπλέον αν θέλουμε, πασπαλίζουμε επίσης με λίγο επιπλέον φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης -Φωτογραφίες: STUDIO LM