Η συνταγή για ψάρι σαβόρο επινοήθηκε από τις παλιές νοικοκυρές που έψαχναν να βρουν τρόπο να διατηρήσουν τα μαγειρεμένα ψάρια 1-2 μέρες ακόμη εκτός ψυγείου. Τότε τα ψαρεύανε μόνοι τους οι άνθρωποι και αν η ψαριά ήταν πλούσια κι εφόσον κατάψυξη δεν υπήρχε πώς να αφήσουν τα ψαράκια να χαλάσουν…
Υλικά
- 18 μπαρμπουνάκια
- αλεύρι για το αλεύρωμα
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανου
- 2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη Κορινθιακή
- 1 φλιτζάνι ξίδι
- αλάτι
Tips
- Τα μπαρμπούνια σαβόρο τρώγονται αμέσως μόλις βγουν από το τηγάνι αλλά και κρύα αργότερα, μια και διατηρούνται για αρκετές μέρες εντός αλλά κι εκτός ψυγείου.
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε καλά τα μπαρμπουνάκια από τα λέπια και τα εντόσθια ή βάζετε τον ψαρά σας να σας τα καθαρίσει.Βήμα 2
Τα αλατίζετε καλά στην κοιλίτσα τους και εξωτερικά, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδοκοκκινίσουν.Βήμα 3
Όταν τελειώσει το τηγάνισμα και τοποθετήσετε τα μπαρμπουνάκια σε πιατέλα, ρίχνετε μέσα στο τηγανόλαδο τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου και τη σταφίδα. Τα ανακατεύετε καλά μέχρι να φουσκώσει η σταφίδα και σβήνετε με το ξίδι.Βήμα 4
Με τη σάλτσα που δημιουργήθηκε περιχύνετε τα τηγανητά μπαρμπουνάκια. Τα αφήνετε να μαριναριστούν καλά και τα σερβίρετε όπως είναι στην πιατέλα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb