Ένα τόσο λιτό αλλά μοναδικό φαγητό! Για να πετύχει όμως θέλει μεράκι και ένα καλό κουρκούτι. Δοκιμάστε το κουρκούτι μπίρας για χρυσαφένια και τραγανή κρούστα και σίγουρη επιτυχία!
Πιέζουμε με τα χέρια μας τον μπακαλιάρο ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα, το αλάτι και την μπίρα μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο μέχρι να κάψει. Βουτάμε μέσα στον χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σκορδαλιά: Στο μπλέντερ βάζουμε το ψωμί, το
σκόρδο, το αλάτι, το ξίδι, το λεμόνι και το μισό ελαιόλαδο χτυπάμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και λεμόνι. Χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε το μπακαλιάρο αμέσως με τη σκορδαλιά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πιέζουμε με τα χέρια μας τον μπακαλιάρο ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα, το αλάτι και την μπίρα μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο μέχρι να κάψει. Βουτάμε μέσα στον χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 2
Σκορδαλιά: Στο μπλέντερ βάζουμε το ψωμί, το
σκόρδο, το αλάτι, το ξίδι, το λεμόνι και το μισό ελαιόλαδο χτυπάμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και λεμόνι. Χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε το μπακαλιάρο αμέσως με τη σκορδαλιά.