Ένα τόσο λιτό αλλά μοναδικό φαγητό! Για να πετύχει όμως θέλει μεράκι και ένα καλό κουρκούτι. Δοκιμάστε το κουρκούτι μπίρας για χρυσαφένια και τραγανή κρούστα και σίγουρη επιτυχία!

Υλικά
- 1 κιλό μπακαλιάρος Ocean Sea, ολόκληρος χωρίς κεφάλι, ξαλμυρισμένος
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
- 100 γρ. αλεύρι σκληρό
- 300 ml μπίρα
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα για το τηγάνισμα
- 300 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό, καλά στραγγισμένο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
- 120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
- 40 ml ξίδι λευκό
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
Για τον μπακαλιάρο
Για τη σκορδαλιά
Tips
- Τηγανίζουμε 2 κομμάτια μπακαλιάρο κάθε φορά ώστε να μη πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Στη σκορδαλιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα, το αλάτι και την μπίρα μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο μέχρι να κάψει. Βουτάμε μέσα στον χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 2
Σκορδαλιά: Στο μπλέντερ βάζουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξίδι, το λεμόνι και το μισό ελαιόλαδο χτυπάμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και λεμόνι. Χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε το μπακαλιάρο αμέσως με τη σκορδαλιά.