Ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται εξαιρετικά και με διάφορους τρόπους όχι μόνο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου αλλά όλο το χρόνο. Ο πουρές αρακά του ταιριάζει εξαιρετικά.
Σε μπολ ρίχνετε την μπίρα και προσθέτετε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να γίνει λείο κουρκούτι. Το αφήνετε για 30 λεπτά τουλάχιστον στο ψυγείο.
Αλευρώνετε ελαφρά τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σ’ ένα τηγάνι και, αφού κάψει καλά, βουτάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο
κουρκούτι και τα τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετείτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για τον πουρέ: Βάζετε στο μπλέντερ τον βρασμένο αρακά μαζί με το ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού και πολτοποιείτε. Διορθώνετε τη γεύση με αλατοπίπερο.
Σερβίρετε τον μπακαλιάρο ζεστό, συνοδεύοντας με τον πουρέ αρακά, φέτες λεμονιού και τηγανητές πατάτες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μπολ ρίχνετε την μπίρα και προσθέτετε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να γίνει λείο κουρκούτι. Το αφήνετε για 30 λεπτά τουλάχιστον στο ψυγείο.
Βήμα 2
Αλευρώνετε ελαφρά τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σ’ ένα τηγάνι και, αφού κάψει καλά, βουτάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο
κουρκούτι και τα τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βήμα 3
Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετείτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 4
Για τον πουρέ: Βάζετε στο μπλέντερ τον βρασμένο αρακά μαζί με το ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού και πολτοποιείτε. Διορθώνετε τη γεύση με αλατοπίπερο.
Βήμα 5
Σερβίρετε τον μπακαλιάρο ζεστό, συνοδεύοντας με τον πουρέ αρακά, φέτες λεμονιού και τηγανητές πατάτες.