Αυγά με ντομάτα ή αλλιώς στραπατσάδα ή καγιανάς: ένα νόστιμο, εύκολο και καλοκαιρινό πιάτο!
Υλικά
- Μερίδες: 3-4
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά τσούσκα (καυτερή), σε καρεδάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή γλυκιά
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 4 μεγάλες, ώριμες, τριμμένες ντομάτες
- 100 γρ. φέτα μαλακή
- 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα αυγά
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το μπούκοβο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Βάζουμε και τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν πάρουν μια βράση, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Βήμα 3
Αφήνουμε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συχνά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα φέτας και τον μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά.
Βήμα 4
Με το κουτάλι, δημιουργούμε 6 τρύπες στη σάλτσα και ρίχνουμε στην καθεμία από ένα αυγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος. Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε τα αυγά για 6-7 λεπτά, καλυμμένα με καπάκι. Σερβίρουμε με την υπόλοιπη φέτα, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.