Το ασπίκ είναι διαυγής ζωμός που πήζει με την προσθήκη- συνήθως-ζελατίνης. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη γαρνιτούρα που ταιριάζει εξαιρετικά με ψάρια και κρεατικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και επιπλέον υλικά όπως π.χ. διάφορα λαχανικά. Εμείς προσθέσαμε λαχανικά και αβγό βραστό.
Υλικά
- 4 αβγά βραστά
- 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 100γρ. μπρόκολο
- 3 κουτ. σούπας κρασί, λευκό
- 1 φάκελο ζελατίνη σε σκόνη
- 4 ντομάτες (ώριμες
- 4 ατομικά φορμάκια για ζελέ
- 2-3 κλωνάρια θυμάρι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το ζωμό λαχανικών. Βάζετε το κρασί σε ένα γυάλινο μπολ και πασπαλίζετε με τη ζελατίνη. Μόλις η ζελατίνη μουσκέψει και φουσκώσει, την αδειάζετε στο ζωμό και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Την αφήνετε να κρυώσει.Βήμα 2
Βράζετε ελαφρά το μπρόκολο και το ψιλοκόβετε. Εν τω μεταξύ περνάτε στον τρίφτη τις ντομάτες, ρίχνετε μερικά φυλλαράκια θυμάρι, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Βήμα 3
Ρίχνετε από λίγο ζελέ (όταν κρυώσει) σε τέσσερα φορμάκια. Τοποθετείτε δυο τρία φυλλαράκια θυμάρι και λίγο μπρόκολο. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και να σφίξει ελαφρώς το ζελέ και τοποθετείτε το αβγό. Γεμίζετε με ζελέ και μπρόκολο τα φορμάκια μέχρι να καλυφθεί το αβγό και τα βάζετε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.Βήμα 4
Ρίχνετε το υπόλοιπο ζελέ στην τριμμένη ντομάτα και απογεμίζετε τα φορμάκια. Αφήνετε το ασπίκ για 2-3 ώρες στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρετε, βυθίζετε τα φορμάκια σε ζεστό νερό (με προσοχή!) και αναποδογυρίζετε σε πιάτα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Web