Μπορεί το γιουβέτσι να είναι η πιο συνηθισμένη συνταγή με κριθαράκι, αλλά η γνωστή και ως μανέστρα γίνεται και μια υπέροχη σαλάτα ζυμαρικών.
Υλικά
- 400γρ. κριθαράκι χοντρό
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλη ψητή πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- ½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, σε φέτες
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό λευκό (Καλαμάτας)
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon ή άλλη δυνατή μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τη κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτά και το στραγγίζετε καλά.Βήμα 2
Αμέσως το ανακατεύετε με δύο τρεις κουταλιές της σούπας λάδι για να μην κολλήσει και το τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.Βήμα 3
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Χτυπάτε με σύρμα όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας και περιχύνετε τη σαλάτα σας.Βήμα 5
Ανακατεύετε καλά να καλυφθούν τα υλικά με τη σάλτσα και βάζετε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν από το σερβίρισμα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb