LABROPSOMA JOTIS-MIKRI
clock icon
3:0'

Αρωματικά λαμπρόψωμα με μαστίχα και βούτυρο

Υλικά

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζ. γάλα χλιαρό
  • ½ φλιτζ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 2-4 βαμμένα κόκκινα αυγά
  • 1 κρόκο αυγού ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό
  • λίγα γαρίφαλα για το στόλισμα

Αυτό το Πάσχα, ζυμώνουμε παραδοσιακά λαμπρόψωμα. Επιλέγουμε Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ από διαλεχτό σιτάρι, και Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ, για υπέροχη εμφάνιση και γεύση.

Διαλύουμε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κ. σ. από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να φουσκώσει.
Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το μισό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαστίχα. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μαγιά, το γάλα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε τα υγρά στη λακκούβα και, παίρνοντας αλεύρι από τις άκρες, το ενσωματώνουμε στο κέντρο με το υγρό. Προσθέτουμε λίγο - λίγο όσο από το υπόλοιπο αλεύρι που κρατήσαμε χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ για το ζύμωμα, αλλά στο τέλος θέλει να ζυμωθεί και λίγο στο χέρι.
Ξεχωρίζουμε 1,5 φλιτζάνι περίπου από το ζυμάρι και το βάζουμε στην άκρη, για να φτιάξουμε τα στολίδια. Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο, για να φτιάξουμε δύο ψωμιά. Πλάθουμε το ζυμάρι σε όποιο σχήμα θέλουμε και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε διάφορα στολίδια με το ζυμάρι που κρατήσαμε, όπως λουλουδάκια, φύλλα, κορδόνια, κ.λπ. Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό για να μπορούν να κολλήσουν τα στολίδια. Πρώτα πιέζουμε μέσα στη ζύμη τα κόκκινα αυγά στα σημεία που θέλουμε και μετά βάζουμε τα στολίδια. Μπορούμε να στερεώσουμε και κάποια στολίδια με γαρίφαλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύουμε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κ. σ. από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να φουσκώσει.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το μισό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαστίχα. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μαγιά, το γάλα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε τα υγρά στη λακκούβα και, παίρνοντας αλεύρι από τις άκρες, το ενσωματώνουμε στο κέντρο με το υγρό. Προσθέτουμε λίγο - λίγο όσο από το υπόλοιπο αλεύρι που κρατήσαμε χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ για το ζύμωμα, αλλά στο τέλος θέλει να ζυμωθεί και λίγο στο χέρι.

Βήμα 3

Ξεχωρίζουμε 1,5 φλιτζάνι περίπου από το ζυμάρι και το βάζουμε στην άκρη, για να φτιάξουμε τα στολίδια. Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο, για να φτιάξουμε δύο ψωμιά. Πλάθουμε το ζυμάρι σε όποιο σχήμα θέλουμε και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4

Φτιάχνουμε διάφορα στολίδια με το ζυμάρι που κρατήσαμε, όπως λουλουδάκια, φύλλα, κορδόνια, κ.λπ. Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό για να μπορούν να κολλήσουν τα στολίδια. Πρώτα πιέζουμε μέσα στη ζύμη τα κόκκινα αυγά στα σημεία που θέλουμε και μετά βάζουμε τα στολίδια. Μπορούμε να στερεώσουμε και κάποια στολίδια με γαρίφαλα.