044287700cff7e96289074eb5fffff00 (1)
clock icon
0'

Aρνάκι στη γάστρα με πουρέ καρότου και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

    Για το αρνί

  • 1 κιλό αρνί μπούτι
  • 50ml (1/4 φλιτζάνι τσαγιού) κρασί κόκκινο
  • 80γρ. (1 τεμάχιο) κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
  • 120γρ. (2 τεμάχια) καρότα χοντροκομμένα
  • 50γρ. σέλερι χοντροκομμένο
  • 50ml (1/4 φλιτζάνι τσαγιού) ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο θυμάρι φρέσκο
  • λίγο δεντρολίβανο φρέσκο
  • Για τον πουρέ

  • 250γρ. (4-5 τεμάχια) καρότα
  • 1 κουτί Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ
  • 300ml (1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού) γάλα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 50γρ. (1/2 φλιτζάνι τσαγιού) γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 200γρ. καθαρισμένα κρεμμύδια στιφάδου
  • 50γρ. (1/4 φλιτζάνι τσαγιού) Καστανή Ζάχαρη Fytro
  • 50ml (1/4 φλιτζάνι τσαγιού) βαλσαμικό ξίδι, μαύρο
  • 30ml (­­­­6 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα πληθωρικά νόστιμο πιάτο με αρνάκι, ωραία καραμελωμένα κρεμμύδια και βελούδινο πουρέ καρότου, που φτιάξαμε εύκολα και γρήγορα με βάση Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ.

Για το αρνί: Σοτάρετε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο. Σβήνετε με το κρασί. Μαρινάρετε το αρνί με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Κάνετε σε αυτό δύο τρύπες και προσθέτετε μέσα το σκόρδο. Τοποθετείτε το αρνί σε γάστρα μαζί με τα λαχανικά και ρίχνετε νερό, μέχρι να καλυφθούν τα 2/3. Σκεπάζετε και ψήνετε για 2 ώρες περίπου στους 180ºC αέρα.
Για τον πουρέ: Βράζετε τα καρότα και τα πολτοποιείτε. Ετοιμάζετε τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, προσθέτοντας σε αυτόν τον πολτό καρότου και τα υπόλοιπα υλικά.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο, προσθέτετε την Καστανή Ζάχαρη Fytro και, μόλις λιώσει, προσθέτετε το βαλσάμικο, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό, τόσο ώστε να τα καλύψει. Σιγοβράζετε τα κρεμμύδια, αρχικά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και, στη συνέχεια, μαγειρεύετε σε υψηλότερη, για να καραμελώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά. Σερβίρετε το κρέας, συνοδεύοντάς το με τον πουρέ και τα κρεμμύδια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το αρνί: Σοτάρετε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο. Σβήνετε με το κρασί. Μαρινάρετε το αρνί με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Κάνετε σε αυτό δύο τρύπες και προσθέτετε μέσα το σκόρδο. Τοποθετείτε το αρνί σε γάστρα μαζί με τα λαχανικά και ρίχνετε νερό, μέχρι να καλυφθούν τα 2/3. Σκεπάζετε και ψήνετε για 2 ώρες περίπου στους 180ºC αέρα.

Βήμα 2

Για τον πουρέ: Βράζετε τα καρότα και τα πολτοποιείτε. Ετοιμάζετε τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, προσθέτοντας σε αυτόν τον πολτό καρότου και τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 3

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο, προσθέτετε την Καστανή Ζάχαρη Fytro και, μόλις λιώσει, προσθέτετε το βαλσάμικο, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό, τόσο ώστε να τα καλύψει. Σιγοβράζετε τα κρεμμύδια, αρχικά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και, στη συνέχεια, μαγειρεύετε σε υψηλότερη, για να καραμελώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά. Σερβίρετε το κρέας, συνοδεύοντάς το με τον πουρέ και τα κρεμμύδια.