Ένα φαγάκι που θα φτιάξετε και θα μοσχοβολήσει ο τόπος άνοιξη!
Υλικά
- 1½ κιλό σπάλα από αρνάκι, σε μερίδες
- 1 κιλό κουκιά φρέσκα
- 6 αγκινάρες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2-3 κρόκους αβγών
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
Για το αβγολέμονο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρέας σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να μαραθούν.Βήμα 2
Ρίχνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό και σιγοβράζετε το φαγητό με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα περίπου.Βήμα 3
Στο μεταξύ καθαρίζετε τα κουκιά και τα πλένετε πολλές φορές. Αν είναι μεγάλα και μεστά, τα ξεφλουδίζετε πρώτα και μετά τα πλένετε.Βήμα 4
Καθαρίζετε και τις αγκινάρες, τις τρίβετε με λεμόνι και τις ρίχνετε σε αλατισμένο νερό με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.Βήμα 5
Ρίχνετε τις αγκινάρες, τα κουκιά και τον άνηθο (κρατάτε δυο τρεις κουταλιές της σούπας στην άκρη) στην κατσαρόλα με το μισομαγειρεμένο αρνάκι, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό επιπλέον.Βήμα 6
Όταν μαγειρευτεί το φαγητό χτυπάτε σε μπολ τους κρόκους με το χυμό λεμονιού και το κορνφλάουρ και ρίχνετε λίγο από το ζεστό ζωμό του φαγητού.Βήμα 7
Προσθέτετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την ανακινείτε χωρίς να ανακατέψετε και συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά ακόμα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με τον υπόλοιπο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Elena Jeffrey