ARNAKI KLEFTIKO VAKIAROS
clock icon
2:10'

Αρνάκι κλέφτικο σε τραγανό φύλλο

Υλικά

    Για το αρνάκι

  • 1 κιλό αρνάκι μπούτι (ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε μερίδες)
  • 75 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 7 – 8 κλωναράκια θυμάρι
  • 170 γρ. καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
  • 180 γρ. κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
  • 2 πιπεριές φλωρίνης (ψιλοκομμένες)
  • 500 γρ. πατάτες baby (κομμένες στη μέση)
  • 150 γρ. πράσινες ελιές (ψιλοκομμένες)
  • Για το φύλλο και τη σύνθεση

  • Φύλλο κρούστας για πίτες
  • Βούτυρο για την επάλειψη του φύλλου
  • 150 γρ. καπνιστό τυρί (τριμμένο)
  • 300 γρ. φέτα

Αρνάκι κλέφτικο σε τραγανό φύλλο κρούστας από τον Μάστερ Σεφ Λάμπρο Βακιάρο.

Για το αρνάκι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200º C στον αέρα. Προσθέτουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το θυμάρι και πολτοποιούμε καλά.
Μαρινάρουμε με το μείγμα το αρνί και στη συνέχεια προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Θωρακίζουμε το αρνί σε δόσεις μέχρι να πάρει ένα ωραίο καβουρδισμένο χρώμα.
Παράλληλα, σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές φλωρίνης, τις πατάτες και τις ελιές και μαρινάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε το θωρακισμένο αρνί πάνω από τα λαχανικά και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 2 ώρες. Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Για το φύλλο και τη σύνθεση: Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180ºC. Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας τοποθετούμε δύο φύλλα σταυρωτά μεταξύ τους και βουτυρώνουμε ελαφρώς.
Συνεχίζουμε τοποθετώντας ακόμη 3 φύλλα τα οποία επίσης βουτυρώνουμε και τέλος προσθέτουμε με ένα μεγάλο κουτάλι το κρέας και τα λαχανικά κεντρικά των φύλλων. Πασπαλίζουμε με το καπνιστό τυρί και τοποθετούμε και ένα κομμάτι φέτα πάνω από τα υλικά. Τέλος κλείνουμε σταυρωτά τα φύλλα και βουτυρώνουμε.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά. Μεταφέρουμε με προσοχή σε ένα ή δύο ταψιά και ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το αρνάκι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200º C στον αέρα. Προσθέτουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το θυμάρι και πολτοποιούμε καλά.

Βήμα 2

Μαρινάρουμε με το μείγμα το αρνί και στη συνέχεια προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Θωρακίζουμε το αρνί σε δόσεις μέχρι να πάρει ένα ωραίο καβουρδισμένο χρώμα.

Βήμα 3

Παράλληλα, σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές φλωρίνης, τις πατάτες και τις ελιές και μαρινάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Τοποθετούμε το θωρακισμένο αρνί πάνω από τα λαχανικά και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 2 ώρες. Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Βήμα 5

Για το φύλλο και τη σύνθεση: Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180ºC. Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας τοποθετούμε δύο φύλλα σταυρωτά μεταξύ τους και βουτυρώνουμε ελαφρώς.

Βήμα 6

Συνεχίζουμε τοποθετώντας ακόμη 3 φύλλα τα οποία επίσης βουτυρώνουμε και τέλος προσθέτουμε με ένα μεγάλο κουτάλι το κρέας και τα λαχανικά κεντρικά των φύλλων. Πασπαλίζουμε με το καπνιστό τυρί και τοποθετούμε και ένα κομμάτι φέτα πάνω από τα υλικά. Τέλος κλείνουμε σταυρωτά τα φύλλα και βουτυρώνουμε.

Βήμα 7

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά. Μεταφέρουμε με προσοχή σε ένα ή δύο ταψιά και ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.