arisa_syn_egyptioton
clock icon
3:15'

Αρίσα ή Μπασμπούσα

Υλικά

    Για το μείγμα

  • 350 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 150 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 140 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. ή 150 γρ. ινδοκάρυδο
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 240 ml φρέσκο γάλα
  • ½ κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
  • 80 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα ή αμύγδαλα φιλέ για το σερβίρισμα
  • Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • ½ λεμόνι, τον χυμό

Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας την ονομάζουν Αρίσα και οι Έλληνες του Καΐρου Μπασμπούσα. Αυτό το αιγυπτιακό γλυκό θυμίζει σάμαλι αλλά με καρύδα και έχει πολύ πιο ελαφριά γεύση. Είναι μεν σιροπιαστή, αλλά δεν λιγώνει. Σερβίρεται με παγωτό από βουβαλίσιο γάλα.

Μείγμα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα πιρέξ, ρίχνουμε το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Σιρόπι: Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε για 10' περίπου. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC στις αντιστάσεις.

Χαράζουμε το γλυκό μας προτού το ψήσουμε και τοποθετούμε πάνω σε κάθε κομμάτι από ένα αμύγδαλο ασπρισμένο αν θέλουμε.

Ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου για 40' - 45'. Ξεφουρνίζουμε, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμα 10' - 15'. Σερβίρουμε το γλυκό χλιαρό.

Συνταγή: Ρέντα Σαΐσα
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Μείγμα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα πιρέξ, ρίχνουμε το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Βήμα 2

Σιρόπι: Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε για 10' περίπου. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC στις αντιστάσεις.

Βήμα 4

Χαράζουμε το γλυκό μας προτού το ψήσουμε και τοποθετούμε πάνω σε κάθε κομμάτι από ένα αμύγδαλο ασπρισμένο αν θέλουμε.

Βήμα 5

Ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου για 40' - 45'. Ξεφουρνίζουμε, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμα 10' - 15'. Σερβίρουμε το γλυκό χλιαρό.

Συνταγή: Ρέντα Σαΐσα
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης