Ετοιμάζουμε ατομικά πιτάκια με μελιτζάνες και τις σερβίρουμε με πρόβειο γιαούρτι. Ιδανικός μεζές για βραδιές με φίλους!
Υλικά
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 ml νερό
- 10 γρ. μαγιά ξερή
- 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 5 γρ. αλάτι
- 5 μελιτζάνες φλάσκες, σε μικρούς κύβους
- 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 7 κλωνάρια μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 20 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 2 αυγά
- 300 γρ. πρόβειο γιαούρτι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ετοιμάζουμε το ζυμάρι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί και πλάθοντας με τα χέρια μας να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 2 ώρες να ξεκουραστεί. Κόβουμε το ζυμάρι σε 2 μπαλάκια των 130 γρ.
Βήμα 2
Γέμιση: Σε μια ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τις μελιτζάνες σε λίγο ελαιόλαδο για 3΄. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν χωρίς να καεί το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Μαγειρεύουμε για 5΄-6΄ μέχρι να δέσει η γέμιση. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, τα 2 αυγά, 50 γρ. από το πρόβειο γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Βήμα 3
Ανοίγουμε τα δύο ζυμαράκια σε πάχος 2 εκ. το καθένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 4΄. Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τους τη γέμιση και ψήνουμε για 7΄-9΄.
Σερβίρουμε τις μελιτζανόπιτες χλιαρές με κουταλιές από πρόβειο γιαούρτι (από πάνω αν θέλουμε) και ραντίζοντας με ελαιόλαδο.
Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M