Οι φωτιές αλλά και η Αμοργός «μαστορεύουν» τις πιο νόστιμες τυρόπιτες τηγανιού. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από την Αμοργιανή Μαρία Νομικού, που προτείνει, εάν δυσκολευτούμε να βρούμε ξινομυζήθρα, ένα μείγμα φέτας και ανθότυρου.
Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- 160 ml νερό
- 40 ml ρακή
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 300 γρ. ξινομυζήθρα ή 200 γρ. ανθότυρο + 100 γρ. φέτα
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 2 κουτ. σούπας γάλα
- ε.π. ελαιόλαδο
Μερίδες: 20-22 τεμ.
Για το ζυμάρι
Για τη γέμιση
Για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζυμάρι: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι, ζυμώνουμε για 5΄ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30΄.
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τα ζυμάρια σε φύλλο περίπου 1,5 εκ. Κόβουμε με κουπ-πατ 6-8 εκ., γεμίζουμε με τυρί και κλείνουμε πολύ καλά τις άκρες δημιουργώντας μισοφέγγαρα.
Βήμα 2
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ καλά, τηγανίζουμε τα τυροπιτάκια και από τις δύο πλευρές και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε στον φούρνο αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο. Τρώγονται το ίδιο καλά ζεστές αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.