ALMYRO CAKE JOTIS
clock icon
1:45'

Αλμυρό κέικ με φρέσκα μυρωδικά και μους ανθότυρου

Υλικά

  • 6 αυγά
  • 350 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 κουτ. σούπας Καστανή Ζάχαρη Fytro
  • 400 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλιτζ. ανθότυρο, σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
  • Για το σερβίρισμα

  • 2 βρασμένα αυγά καθαρισμένα, σε φέτες
  • μερικά ντοματίνια
  • 200 γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι

Φτιάχνουμε αλμυρό και πεντανόστιμο κέικ. Ιδανικό σνακ και κολατσιό που όλοι λατρεύουν. Για το πιο αφράτο αποτέλεσμα, επιλέγουμε Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ.

Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και τα αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ όταν το μείγμα γίνει αφράτο και ομοιογενές.
Ανακατεύουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και το δυόσμο και το ρίχνουμε λίγο λίγο σαν βροχή στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτουμε τη γραβιέρα, τον άνηθο, το μαϊντανό και τέλος το ανθότυρο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στενόμακρη φόρμα για κέικ και μεταφέρουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη μους του ανθότυρου χτυπώντας στο μούλτι το ανθότυρο με το γιαούρτι και το δυόσμο ή τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη μους στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βάζουμε τη μους σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε το κέικ με ροζέτες. Διακοσμούμε με ροδέλες αυγού και ντοματίνια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και τα αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ όταν το μείγμα γίνει αφράτο και ομοιογενές.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και το δυόσμο και το ρίχνουμε λίγο λίγο σαν βροχή στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτουμε τη γραβιέρα, τον άνηθο, το μαϊντανό και τέλος το ανθότυρο.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στενόμακρη φόρμα για κέικ και μεταφέρουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 4

Ετοιμάζουμε τη μους του ανθότυρου χτυπώντας στο μούλτι το ανθότυρο με το γιαούρτι και το δυόσμο ή τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη μους στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βάζουμε τη μους σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε το κέικ με ροζέτες. Διακοσμούμε με ροδέλες αυγού και ντοματίνια.