Ένα θρεπτικό, δυναμωτικό πιάτο που συνοδεύεται με ζεστές πίτες και γαρνίρεται προαιρετικά με φρέσκο κόλιανδρο. Για οικονομία χρόνου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φασόλια σε κονσέρβα

Υλικά
- 1 κιλό κόκκινα φασόλια
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού σκόρδο πολτοποιημένο
- 2-3 πιπεριές χρωματιστές, κομμένες
- 4-5 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε ροδέλες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού ξερό κόλιανδρο
- ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ ποτήρι νερό
- ε.π. ελαιόλαδο
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με άφθονο νερό από την προηγούμενη μέρα. Δεν προσθέτουμε σόδα. Την επόμενη μέρα, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 5'. Τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό και τα μαγειρεύουμε για 5'.
Βήμα 2
Στη συνέχεια τα σουρώνουμε ξανά και τα μεταφέρουμε σε ένα πήλινο σκεύος που μπαίνει στο φούρνο ή μια γάστρα με καπάκι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο σκεύος και ανακατεύουμε καλά ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Βήμα 3
Καλύπτουμε από πάνω με τις φέτες ντομάτας και ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Ψήνουμε το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40΄ ή 50΄, μέχρι να χυλώσουν και να μαλακώσουν τα φασόλια
Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης