Το αγαπημένο τσουρέκι δεν γίνεται μόνο συνοδευτικό για τον καφέ και το ρόφημα, αλλά και ένα πολύ ωραίο επιδόρπιο που ετοιμάζεται γρήγορα και εντυπωσιάζει με την εμφάνιση και τη γεύση του.
Υλικά
- ½ τσουρέκι για τη βάση
- 500γρ. φράουλες
- 100γρ. ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας ούζο
- 3 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
- ¼ ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- 8 κουτ. σούπας γλυκό του κουταλιού φράουλα
- ½ κιλό παγωτό γιαούρτι
- 50γρ. φιστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
- 8 φυλλαράκια βασιλικού
- ασπράδια από 3 αβγά
- ¼ κουτ. γλυκού ξίδι
- 1 κουτ. σούπας ούζο
- 180γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 βανίλια
- αλάτι
Για το γλυκό του κουταλιού φράουλα
Για τη γέμιση
Για τη διακόσμηση
Για τη μαρέγκα
Tips
- Αντί για γλυκό φράουλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκό κουταλιού βύσσινο του εμπορίου ή σπιτικό.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για να ετοιμάσετε το γλυκό του κουταλιού φράουλα, βάζετε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά και να δέσει. Μόλις κρυώσει προσθέτετε το βασιλικό.Βήμα 2
Κόβετε το τσουρέκι σε φέτες πάχους περίπου 1,5εκ. και κατόπιν τις κόβετε σε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια ενός φλιτζανιού.Βήμα 3
Για να ετοιμάσετε τη μαρέγκα, χτυπάτε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν. Προσθέτετε το ξίδι, λίγο αλάτι, το ούζο και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να φουσκώσουν αρκετά. Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά σιγά τη ζάχαρη, τη βανίλια και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να γίνει μια λεία, σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στη μεγαλύτερη θερμοκρασία, στο γκριλ. Στρώνετε ένα μικρό ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αρχίζετε να στήνετε το γλυκό σας. Παίρνετε μια φέτα τσουρέκι, βάζετε πάνω μία δύο κουταλιές από το γλυκό του κουταλιού φράουλα και στη συνέχεια από μία μπάλα παγωτό γιαούρτι. Καλύπτετε όλη την επιφάνεια του παγωτού και του τσουρεκιού με μαρέγκα. Ψήνετε στο φούρνο για 1 λεπτό, μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα και να καραμελώσει (μπορείτε την ίδια διαδικασία να την κάνετε και με φλόγιστρο). Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο τσουρέκι.Βήμα 5
Βάζετε τις αλάσκες σε μια πιατέλα, περιχύνετε γύρω γύρω με γλυκό κουταλιού και μερικά φυλλαράκια βασιλικού, πασπαλίζετε με το φιστίκι και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb