Φαγητό αγνό, καθαρό, υλοποιημένο με απλές, μα περίτεχνες τεχνικές, άξιο να σταθεί στο πιο γκουρμέ τραπέζι. Ένας από τους πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς που μπορούμε να βρούμε στα ορεινά Άγραφα.
Υλικά
- 1 κιλό βλίτα, καθαρισμένα, πλυμένα καλά
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο κατσικίσιο, φρέσκο
- 1 κρεμμύδι μεσαίο, τριμμένο στον τρίφτη
- 150γρ. φέτα θρουλιασμένη
- αλάτι
Tips
- Αν δεν καταφέρετε να βρείτε κατσικίσιο βούτυρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγελαδινό, μόνο που πρέπει να το αφήσετε να ζεσταθεί καλά, μπας και βγάλει κανένα άρωμα. Και βέβαια, σε περίπτωση αυξημένης χοληστερίνης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο. Αν προσθέσετε και μία κουταλιά πελτέ, η συνταγή θα σας ταξιδέψει προς Κρήτη μεριά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, ζεματίζετε τα βλίτα για 5-6 λεπτά περίπου, ίσα ίσα να μαλακώσουν, αλλά να παραμείνουν τραγανά. Τα σουρώνετε και τα περνάτε από κρύο νερό για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.Βήμα 2
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το κατσικίσιο βούτυρο και ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι. Το σοτάρετε ώσπου να ροδίσει ελαφρώς, προσθέτετε τα βλίτα και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να εξατμιστεί το νερό τους.Βήμα 3
Μόλις στερεοποιηθεί το μίγμα, ρίχνετε τη φέτα και ανακατεύετε μία τελευταία φορά. Αδειάζετε τα χόρτα σε πιατέλα και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb