Μία νόστιμη συνταγή για αγκιναρόπιτα, από το βιβλίο της Αγάπης Μαργετίδη «The Frozen Banker Project».
Υλικά
- 5 φύλλα κρούστας
- βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
- 10 αγκινάρες, καθαρισμένες, κομμένες στα 4
- 4-5 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 500γρ. σάλτσα κιμά, όπως για παστίτσιο, χωρίς πολλά υγρά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- 5 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 ποτήρια γάλα ζεστό
- 1 φλιτζάνι τυρί κίτρινο, τριμμένο
- 1 αβγό
- μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε αλατισμένο νερό ζεματάτε για 3-4 λεπτά τις αγκινάρες. Τις στραγγίζετε.Βήμα 2
Για τη μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά λιώνετε το βούτυρο, το ανακατεύετε με το αλεύρι, ρίχνετε το γάλα σταδιακά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Εκτός φωτιάς, προσθέτετε το τυρί, το αβγό και το μοσχοκάρυδο, ανάλογο αλατοπίπερο και ανακατεύετε.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Απλώνετε στον πάγκο τα φύλλα και βουτυρώνετε το κάθε ένα ξεχωριστά. Στρώνετε τη φόρμα με τα φύλλα.Βήμα 4
Απλώνετε πρώτα την μπεσαμέλ, μετά τις αγκινάρες με τον μαϊντανό και τελευταίο τον κιμά. Σκεπάζετε με τα φύλλα που περισσεύουν και βουτυρώνετε την επιφάνεια.Βήμα 5
Ψήνετε στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Mατίνα Πετρουτσά