agkinares_kremydia
clock icon
45'

Αγκινάρες με κρεμμυδάκια και μάραθο

Υλικά

    Μερίδες: 6-8

  • 16 αγκινάρες φρέσκες καθαρισμένες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
  • 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι ανθό, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Tips

  • Όταν διαλέγουμε αγκινάρες προτιμάμε τις μικρές και κλειστές, με ντούρο κοτσάνι και έντονο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι φρέσκες, τρυφερές και με ελάχιστο χνούδι.

Τώρα την άνοιξη που οι αγκινάρες είναι στα καλύτερά τους, μαθαίνουμε πώς να επιλέγουμε τις πιο φρέσκες και τις μαγειρεύουμε με τον πιο απλό και αρωματικό τρόπο.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό, στο οποίο έχουμε βάλει τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι, για να παραμείνουν άσπρες.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τα κρεμμυδάκια για 2΄-3΄ μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες, ανακατεύουμε μερικές φορές και συμπληρώνουμε με νερό ίσα που να καλύπτει το φαγητό.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄-35΄. Φροντίζουμε το φαγητό να έχει μείνει με το λάδι του και λίγο μελωμένο ζουμάκι. Προτού αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.

Styling: Elena Jeffrey, food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό, στο οποίο έχουμε βάλει τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι, για να παραμείνουν άσπρες.

Βήμα 2

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τα κρεμμυδάκια για 2΄-3΄ μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες, ανακατεύουμε μερικές φορές και συμπληρώνουμε με νερό ίσα που να καλύπτει το φαγητό.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄-35΄. Φροντίζουμε το φαγητό να έχει μείνει με το λάδι του και λίγο μελωμένο ζουμάκι. Προτού αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.

Styling: Elena Jeffrey, food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M