Τώρα την άνοιξη που οι αγκινάρες είναι στα καλύτερά τους, μαθαίνουμε πώς να επιλέγουμε τις πιο φρέσκες και τις μαγειρεύουμε με τον πιο απλό και αρωματικό τρόπο.
Υλικά
- 16 αγκινάρες φρέσκες καθαρισμένες
- χυμό από 1 λεμόνι
- ½ κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
- 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 ματσάκι μάραθο
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι ανθό, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Μερίδες: 6-8
Tips
- Όταν διαλέγουμε αγκινάρες προτιμάμε τις μικρές και κλειστές, με ντούρο κοτσάνι και έντονο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι φρέσκες, τρυφερές και με ελάχιστο χνούδι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό, στο οποίο έχουμε βάλει τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι, για να παραμείνουν άσπρες.
Βήμα 2
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τα κρεμμυδάκια για 2΄-3΄ μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες, ανακατεύουμε μερικές φορές και συμπληρώνουμε με νερό ίσα που να καλύπτει το φαγητό.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄-35΄. Φροντίζουμε το φαγητό να έχει μείνει με το λάδι του και λίγο μελωμένο ζουμάκι. Προτού αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.
Styling: Elena Jeffrey, food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M