Η κουζίνα των μοναχών στο Περιβόλι της Παναγίας είναι νόστιμη, θρεπτική και εξόχως εφευρετική, χωρίς ψιμύθια. Απλά, εποχικά υλικά, σε συνταγές μεγάλης αξίας.
Υλικά
- 160 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, σε φέτες
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 16 αγκινάρες, καθαρισμένες, κομμένες στη μέση ή στα 4
- 1 μεγάλο καρότο, κομμένο στη μέση ή στα 4
- 1 κιλό μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1-2 λεμόνια (τον χυμό τους)
- ανθό αλατιού, λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και τις αγκινάρες για 2΄-3΄.Βήμα 2
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε. Αφού πάρουν μία καλή βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 15΄.Βήμα 3
Κατόπιν προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄ επιπλέον.Βήμα 4
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά με ένα αυγοδάρτη το αλεύρι με τον χυμό λεμονιού (να μη σβολιάσει) και περιχύνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα κουνώντας την κυκλικά να πάει παντού. Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10΄ να μελώσει.Βήμα 5
Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα και αν θέλουμε ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον ψιλοκομμένο άνηθο.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση