Μην τρομάξετε από την ποσότητα των λεμονιών. Οι φλούδες τους, κομμένες σε μπαστουνάκια, αποτελούν μέρος του φαγητού και δεν χρησιμεύουν μόνο για να το αρωματίσουν. Δείτε πώς θα καθαρίσετε εύκολα τις αγκινάρες ΕΔΩ.
Υλικά
- 12 αγκινάρες
- 12 λεμόνια
- 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
- ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα ή κουκουναρόσπορους καβουρδισμένους ελαφρά
- αλάτι, πιπέρι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 3 κουτ. σούπας μέλι
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε σε μπαστουνάκια (σαν σπιρτόξυλα) τις φλούδες των λεμονιών με το ειδικό εργαλείο και τις βράζετε αλλάζοντας το νερό τέσσερις πέντε φορές για να ξεπικρίσουν. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε για 15 λεπτά μέσα σε κρύο νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει το χοντρό αλάτι. Τις σουρώνετε ξανά και τις αφήνετε στην άκρη.Βήμα 2
Καθαρίζετε τις αγκινάρες από τα σκληρά εξωτερικά φύλλα τους και αφαιρείτε το χνούδι της καρδιάς τους με ένα κουταλάκι. Αφήνετε σε κάθε αγκινάρα και λίγο από το κοτσανάκι τους και τις περιχύνετε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.Βήμα 3
Τις βράζετε σε αλατισμένο νερό με χυμό λεμονιού μέχρι να μαλακώσουν και τις σουρώνετε καλά.Βήμα 4
Χτυπάτε το χυμό λεμονιού της σάλτσας μαζί με το μέλι και το λάδι.Βήμα 5
Σερβίρετε τις αγκινάρες με τις βρασμένες φλούδες των λεμονιών, πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα ή τους κουκουναρόσπορους και περιχύνετε με τη γλυκόξινη σάλτσα.Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey