Ενώ η γεύση αυτού του πιάτου μπορεί να θυμίζει την αγκινάρα αλά πολίτα, το ρύζι επιτρέπει μια αλλιώτικη παρουσίαση, εμπλουτίζοντας συγχρόνως τη νοστιμιά του. Δείτε σε αυτό το βίντεο πώς καθαρίζουμε εύκολα την αγκινάρα.
Υλικά
- πάτους αγκινάρας μεγάλους
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο μέτριο, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 3/4 φλιτζανιού ρύζι τύπου Αμερικής
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο
- 1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- χυμό από 2 λεμόνια
- μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεπαγώνετε τις αγκινάρες, τις βράζετε για 3 λεπτά και τις στραγγίζετε. Φυλάτε το νερό τους. Τις αλείφετε μέσα και έξω με λεμόνι για να μη μαυρίσουν και τις αλατίζετε.Βήμα 2
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο στο μισό λάδι μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε το ρύζι, το μάραθο ή τον άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε μισό φλιτζάνι νερό και τα σιγοβράζετε μέχρι να πιουν το νερό τους.Βήμα 3
Γεμίζετε τις αγκινάρες με το μίγμα και τις τοποθετείτε σε πλατιά κατσαρόλα. Αν περισσέψει γέμιση, την τοποθετείτε ανάμεσα στις αγκινάρες.Βήμα 4
Προσθέτετε ενάμισι φλιτζάνι από το νερό που φυλάξατε και το υπόλοιπο λάδι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τις αγκινάρες για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να μαγειρευτεί το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Περιχύνετε τις αγκινάρες με το υπόλοιπο λεμόνι και τις σερβίρετε πασπαλισμένες με λίγο άνηθο ή μάραθο.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey