CAKE CHOK MEGALH
clock icon
60'

Αφράτο κέικ κακάο με πλούσιο σοκολατένιο γλάσο

Υλικά

    Για το κέικ

  • 200γρ. βούτυρο
  • 200γρ. ζάχαρη λευκή
  • 200γρ. ζάχαρη καστανή
  • 250γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 5 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
  • 1 πρέζα μπέικιν πάουντερ
  • 2 αβγά
  • Για το γλάσο

  • 175γρ. βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας κακάο + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 100γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 200γρ. ζάχαρη άχνη

Tips

  • Μπορείτε να το κόψετε, όταν κρυώσει, σε μικρά τετράγωνα κομμάτια σαν παστάκι και να τα τοποθετήσετε σε τρουφόχαρτα με τα οποία θα τα σερβίρετε κιόλας.

Ένα απόλυτα σοκολατένιο κέικ, που θα σας ενθουσιάσει με την πλούσια γεύση του.

Ετοιμάζετε το κέικ: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βάζετε το βούτυρο, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη μαζί με 250ml νερό σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνετε ελαφρά τα υλικά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Κατόπιν, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τα αβγά και το γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρετε έναν απαλό χυλό.
Αδειάζετε το μίγμα σε ένα ταψί διαστάσεων 20x30εκ. που έχετε στρώσει με λαδόκολλα (αφήνετε τη λαδόκολλα να προεξέχει σε όλες τις πλευρές του ταψιού για να βγάλετε το κέικ πιο εύκολα) και ψήνετε για 25-30 λεπτά.
Ξεφουρνίζετε και αφήνετε το κέικ να κρυώσει. Μετά το σηκώνετε με τη λαδόκολλα και το ακουμπάτε στον πάγκο σας.
Ετοιμάζετε το γλάσο: Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και το λιώνετε μαζί με δύο κουταλιές της σούπας κακάο. Προσθέτετε το γιαούρτι και τέλος τη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς και τότε ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα λείο, ομοιογενές μίγμα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Μην ανησυχήσετε αν το βούτυρο ξεχωρίσει από τα άλλα υλικά. Θα επανέλθει όταν το χτυπήσετε με μίξερ. Μόλις κρυώσει καλά, χτυπάτε το γλάσο με μίξερ χειρός μέχρι να ανοίξει το χρώμα του και να αφρατέψει.
Με ένα μαχαίρι σπάτουλα απλώνετε το γλάσο πάνω από το κέικ, πασπαλίζοντας λίγο κακάο από πάνω με σουρωτήρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το κέικ: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βάζετε το βούτυρο, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη μαζί με 250ml νερό σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνετε ελαφρά τα υλικά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Βήμα 2

Κατόπιν, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τα αβγά και το γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρετε έναν απαλό χυλό.

Βήμα 3

Αδειάζετε το μίγμα σε ένα ταψί διαστάσεων 20x30εκ. που έχετε στρώσει με λαδόκολλα (αφήνετε τη λαδόκολλα να προεξέχει σε όλες τις πλευρές του ταψιού για να βγάλετε το κέικ πιο εύκολα) και ψήνετε για 25-30 λεπτά.

Βήμα 4

Ξεφουρνίζετε και αφήνετε το κέικ να κρυώσει. Μετά το σηκώνετε με τη λαδόκολλα και το ακουμπάτε στον πάγκο σας.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε το γλάσο: Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και το λιώνετε μαζί με δύο κουταλιές της σούπας κακάο. Προσθέτετε το γιαούρτι και τέλος τη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς και τότε ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα λείο, ομοιογενές μίγμα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Μην ανησυχήσετε αν το βούτυρο ξεχωρίσει από τα άλλα υλικά. Θα επανέλθει όταν το χτυπήσετε με μίξερ. Μόλις κρυώσει καλά, χτυπάτε το γλάσο με μίξερ χειρός μέχρι να ανοίξει το χρώμα του και να αφρατέψει.

Βήμα 6

Με ένα μαχαίρι σπάτουλα απλώνετε το γλάσο πάνω από το κέικ, πασπαλίζοντας λίγο κακάο από πάνω με σουρωτήρι.