Το αγαπημένο ψάρι που δεν λείπει από το καθημερινό τραπέζι αχνίζεται στον φούρνο με μυρωδικά και κρασί, ενώ σερβίρεται με μια φανταστική σκορδαλιά με παντζάρια.
Υλικά
- 4 ψάρια, 500-600 γρ. το καθένα (όπως φαγκρί, τσιπούρα, λαβράκι, λυθρίνι)
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 λεμόνια σε φέτες
- 1 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (θυμάρι, άνηθο, θρούμπι, μαντζουράνα)
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο, χωριάτικο ψωμί
- 200 γρ. βολβούς από παντζάρια, βρασμένους
- 3 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το πράσινο φύτρο
- 3 κουτ. σούπας καρυδόψιχα
- 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ.σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για το ψάρι:
Για τη παντζαροσκορδαλιά:
Διαδικασία
Βήμα 1
Καλύπτετε με λαδόκολλα τη βάση και τα πλαϊνά ενός ταψιού που να χωράει τα ψάρια (οι άκρες της λαδόκολλας να προεξέχουν από τα πλαϊνά του σκεύους). Στη συνέχεια βάζετε πάνω από την λαδόκολλα τις φέτες των λεμονιών και τα μυρωδικά και προσθέτετε το κρασί και το ελαιόλαδο.Βήμα 2
Αλατοπιπερώνετε καλά τα ψάρια, τα μεταφέρετε στο ταψί, κλείνετε τη λαδόκολλα και ψήνετε για περίπου 25΄ στους 200οC στον αέρα ή λίγο παραπάνω ανάλογα το μέγεθός τους.Βήμα 3
Σκορδαλιά: Στο μεταξύ στο μπλέντερ χτυπάτε όλα τα υλικά για τη σκορδαλιά, προσθέτοντας το ελαιόλαδο σε αργή συνεχόμενη ροή. Δοκιμάζετε τη γεύση και διορθώνετε με αλάτι και ξίδι αν χρειαστεί. Σερβίρετε το ψάρι ζεστό με την παντζαροσκορδαλιά.Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook