Στο Μεξικό η γλιστρίδα μαγειρεύεται κοκκινιστή με χοιρινό. Στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει σε αφθονία, συνηθίζεται κυρίως να τρώγεται ωμή σε σαλάτες. Δοκιμάστε την αχνιστή με καραμελωμένα ντοματίνια και φέτα ως ζεστή σαλάτα.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 500 γρ. γλιστρίδα, καθαρισμένη από τα σκληρά της κοτσάνια
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 10 ντοματίνια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 3/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Για τη γλιστρίδα
Για τα καραμελωμένα ντοματίνια
Για το σερβίρισμα
Tips
- Μπορείτε να προσθέσετε και σύγκλινο ή αντίστοιχο αλλαντικό κομμένο σε λεπτές φέτες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Γλιστρίδα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες, 150 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις η σάλτσα αρχίζει να αχνίζει προσθέτουμε τη γλιστρίδα και την αχνίζουμε για 8΄-10΄ σε δυνατή φωτιά και αποσύρουμε το σκεύος.
Βήμα 2
Καραμελωμένα ντοματίνια: Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, καραμελώνουμε τα ντοματίνια ρίχνοντας μέσα όλα τα υλικά, για 3΄-4΄, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε σε πιάτο τη γλιστρίδα με ντοματίνια, φέτα και ωμό ελαιόλαδο.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη