AXIVADES-ME-PRASA-anoigma

Υλικά

  • 1 κιλό αχιβάδες
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 250ml κρέμα γάλακτος για μαγειρική (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορους
  • 1 πιπερίτσα καυτερή, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • ½ κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αν είσαι φίλος του πράσου θα λατρέψεις αυτό το ξεχωριστό πιάτο που θυμίζει τηγανιά θαλασσινών και κερδίζει τις εντυπώσεις με την πλούσια γεύση του.

Βάζετε τα θαλασσινά να μουλιάσουν σε κρύο νερό για 1 ώρα περίπου, αλλάζοντας αρκετές φορές το νερό (για να φύγει η άμμος).
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνετε το βούτυρο και το λάδι και σοτάρετε τα πράσα, το τζίντζερ και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε να σιγοβράσουν με ελάχιστο νεράκι για μερικά λεπτά.
Καβουρδίζετε ξεχωριστά σε αντικολλητικό τηγανάκι τους μαραθόσπορους και την καυτερή πιπερίτσα (αν τη θέλετε λιγότερο καυτερή, αφαιρείτε τους σπόρους). Τα ρίχνετε στο τηγάνι με τα πράσα και ανακατεύετε.
Όταν μαλακώσουν τα πράσα, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτετε τις αχιβάδες και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να ανοίξουν.
Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας, αν θέλετε, με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
Φωτογραφίες: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα θαλασσινά να μουλιάσουν σε κρύο νερό για 1 ώρα περίπου, αλλάζοντας αρκετές φορές το νερό (για να φύγει η άμμος).

Βήμα 2

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνετε το βούτυρο και το λάδι και σοτάρετε τα πράσα, το τζίντζερ και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε να σιγοβράσουν με ελάχιστο νεράκι για μερικά λεπτά.

Βήμα 3

Καβουρδίζετε ξεχωριστά σε αντικολλητικό τηγανάκι τους μαραθόσπορους και την καυτερή πιπερίτσα (αν τη θέλετε λιγότερο καυτερή, αφαιρείτε τους σπόρους). Τα ρίχνετε στο τηγάνι με τα πράσα και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Όταν μαλακώσουν τα πράσα, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτετε τις αχιβάδες και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να ανοίξουν.

Βήμα 5

Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας, αν θέλετε, με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.

Βήμα 6

Φωτογραφίες: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή