Ένα ξεχωριστό, εύκολο, πικάντικο και νόστιμο μεζεδάκι για τα πρώτα ουζάκια του καλοκαιριού.
Υλικά
- 12 αμπελόφυλλα μεγάλα (αν είναι από βάζο τα ξεπλένετε να φύγει η αλμύρα και τα στραγγίζετε καλά)
- 12 στρογγυλά κομμάτια φορμαέλλα πάχους περίπου 1,5εκ. (ή παρόμοιο τυρί σε στρογγυλό σχήμα)
- 12 φαρδιές λωρίδες λιαστής ντομάτας (πάχους περίπου 1,5 εκ.)
- 1 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια, σε λεπτές ροδέλες
Διαδικασία
Βήμα 1
Στρώνετε ένα ένα τα αμπελόφυλλα με το γυαλιστερό μέρος προς τα κάτω. Τοποθετείτε στην άκρη όπου υπήρχε το κοτσάνι μια φέτα τυρί και από πάνω μια λωρίδα λιαστή ντομάτα και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό. Διπλώνετε τις άκρες γύρω από το τυρί και τυλίγετε έτσι ώστε να καλυφθούν καλά τα υλικά και να γίνει σαν πακετάκι.Βήμα 2
Τοποθετείτε τα πακετάκια σε πιάτο ή δίσκο με την «ραφή» προς τα κάτω. Τα βάζετε στο ψυγείο για 20 λεπτά μέχρι να παγώσουν λίγο για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.Βήμα 3
Ετοιμάζετε το γκριλ. Όταν πυρώσει η αντίσταση βγάζετε τα πακετάκια από το ψυγείο, τα αλείφετε από όλες τις πλευρές με λάδι και τα τοποθετείτε στη σχάρα.Βήμα 4
Ψήνετε τα πακετάκια για περίπου 3-4 λεπτά γυρίζοντας μόνο μια φορά προσεκτικά για να μην σκορπίσουν. Πρέπει να πάρει χρώμα το αμπελόφυλλο χωρίς όμως να καεί. Μόλις αρχίσει το τυρί να λιώνει τα κατεβάζετε από την σχάρα. Τα σερβίρετε ζεστά σε πιατέλα, γαρνίροντας με φέτες λεμονιού.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey