laxanodolmades exo
clock icon
2:0'

Λαχανοντολμάδες αβγολέμονο

Υλικά

    Για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 λάχανο μεγάλο, περίπου 3 κιλά
  • 600γρ. κιμά ανάμικτο, χοιρινό και μοσχαρίσιο
  • 2/3 φλιτζανιού ρύζι γλασέ
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο , ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα αβγολέμονο

  • 3 αβγά
  • 2 λεμόνια, το χυμό
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγητό συγκλονιστικά νόστιμο! Ιδανικό για το κυριακάτικο-και όχι μόνο-τραπέζι σας.

Ετοιμάζετε πρώτα το λάχανο: Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματάτε το λάχανο ολόκληρο. Χωρίζετε τα φύλλα ένα ένα όσο μαλακώνουν μέσα στο νερό. Τα αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν.
Όταν κρυώσουν, κόβετε τα κοτσάνια και κρατάτε τα φύλλα που είναι κατάλληλα για το τύλιγμα το ένα πάνω στο άλλο. Κρατάτε τα μικρότερα φύλλα για την κατσαρόλα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Αναμιγνύετε τον κιμά με το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και πέντε κουταλιές της σούπας λάδι.
Φτιάχνετε τους ντολμάδες: Στρώνετε τα μισά από τα μικρά φύλλα που κρατήσατε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.
Παίρνετε ένα ένα τα λαχανόφυλλα και τοποθετείτε στο κέντρο του κάτω μέρους από μία κουταλιά σούπας γέμιση (ή περισσότερη ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου). Διπλώνετε τις πλαϊνές άκρες κλείνοντας μέσα τη γέμιση και τα τυλίγετε σε ρολά.
Τοποθετείτε τους ντολμάδες δίπλα δίπλα στην κατσαρόλα αρχίζοντας από την περιφέρεια και προχωρώντας προς το κέντρο της. Συνεχίζετε με δεύτερη στρώση κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σκεπάζετε τους ντολμάδες με τα φύλλα που έμειναν, περιχύνετε με τέσσερα πέντε φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και βούτυρο. Τοποθετείτε από πάνω ένα πιάτο και σιγοβράζετε τους ντολμάδες για 50-60 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα αβγολέμονο: Χτυπάτε τα αβγά με το χυμό λεμονιού και το αλεύρι. Αφαιρείτε δύο φλιτζάνια ζωμό από την κατσαρόλα και το προσθέτετε λίγο λίγο στο μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς. Ζεσταίνετε το μίγμα σε μικρή κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς και χωρίς να το αφήνετε να βράσει γιατί θα πήξει. Σερβίρετε τη σάλτσα σε μπολ, δίπλα στους ντολμάδες.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε πρώτα το λάχανο: Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματάτε το λάχανο ολόκληρο. Χωρίζετε τα φύλλα ένα ένα όσο μαλακώνουν μέσα στο νερό. Τα αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν.

Βήμα 2

Όταν κρυώσουν, κόβετε τα κοτσάνια και κρατάτε τα φύλλα που είναι κατάλληλα για το τύλιγμα το ένα πάνω στο άλλο. Κρατάτε τα μικρότερα φύλλα για την κατσαρόλα.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Αναμιγνύετε τον κιμά με το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και πέντε κουταλιές της σούπας λάδι.

Βήμα 4

Φτιάχνετε τους ντολμάδες: Στρώνετε τα μισά από τα μικρά φύλλα που κρατήσατε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.

Βήμα 5

Παίρνετε ένα ένα τα λαχανόφυλλα και τοποθετείτε στο κέντρο του κάτω μέρους από μία κουταλιά σούπας γέμιση (ή περισσότερη ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου). Διπλώνετε τις πλαϊνές άκρες κλείνοντας μέσα τη γέμιση και τα τυλίγετε σε ρολά.

Βήμα 6

Τοποθετείτε τους ντολμάδες δίπλα δίπλα στην κατσαρόλα αρχίζοντας από την περιφέρεια και προχωρώντας προς το κέντρο της. Συνεχίζετε με δεύτερη στρώση κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 7

Σκεπάζετε τους ντολμάδες με τα φύλλα που έμειναν, περιχύνετε με τέσσερα πέντε φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και βούτυρο. Τοποθετείτε από πάνω ένα πιάτο και σιγοβράζετε τους ντολμάδες για 50-60 λεπτά περίπου.

Βήμα 8

Ετοιμάζετε τη σάλτσα αβγολέμονο: Χτυπάτε τα αβγά με το χυμό λεμονιού και το αλεύρι. Αφαιρείτε δύο φλιτζάνια ζωμό από την κατσαρόλα και το προσθέτετε λίγο λίγο στο μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς. Ζεσταίνετε το μίγμα σε μικρή κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς και χωρίς να το αφήνετε να βράσει γιατί θα πήξει. Σερβίρετε τη σάλτσα σε μπολ, δίπλα στους ντολμάδες.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey