Το παστίτσιο αποτελεί αξία διαχρονική. Εδώ, το αγαπημένο μαμαδίστικο πιάτο μας συστήνεται σε μια πιο… βασιλική εκδοχή.
Υλικά
- 500γρ. μακαρόνια χοντρά
- αλάτι
- 400γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 400γρ. κιμά χοιρινό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 450γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
- 8 ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
- 50γρ. βασιλομανίταρα (porcini) μουλιασμένα σε νερό και ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας λάδι τρούφας
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 αβγό χτυπημένο
- 1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
- ½ φλιτζάνι αλεύρι
- ½ φλιτζάνι βούτυρο
- 2½ φλιτζάνια γάλα χλιαρό
- ½ φλιτζάνι μετσοβόνε τριμμένο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τον κιμά
Για την μπεσαμέλ
Tips
- Λάδι τρούφας και αποξηραμένα porcini θα βρείτε σε ντελικατέσεν και κάποια σούπερ μάρκετ
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τα μακαρόνια: Βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνετε όσο κρατάνε ακόμη (al dente) και τα στρώνετε σε ένα ταψί.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τον κιμά: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα κάθε τόσο για να μη σβολιάσει.Βήμα 3
Ρίχνετε τα ντοματάκια, το βασιλικό, τα βασιλομανίταρα, τις λιαστές ντομάτες, το λάδι τρούφας, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε για 15 λεπτά περίπου. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει ο κιμάς, προσθέτετε το χτυπημένο αβγό και την τριμμένη φρυγανιά.Βήμα 4
Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνετε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά. Ρίχνετε και το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτετε και το γάλα, ανακατεύοντας δυνατά μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει. Προσέχετε όμως να μην σας σβολιάσει. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και το τριμμένο τυρί.Βήμα 5
Φτιάχνετε το παστίτσιο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Ρίχνετε τον κιμά στο ταψί με τα μακαρόνια και ανακατεύετε να μοιραστεί ομοιόμορφα. Απλώνετε στο παστίτσιο την μπεσαμέλ και το ψήνετε για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνετε το παστίτσιο να κρυώσει λίγο, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή