Η μεγαλειωδέστερη όλων, με μοναδικό ανταγωνιστή ίσως την κεφαλλονίτικη αλιάδα. Η συνύπαρξη σκόρδου και καρυδόψιχας συνιστά έναν τέλειο συνδυασμό. Τα αιθέρια έλαια του καρυδιού «ηρεμούν» το σκόρδο δίνοντας ταυτόχρονα βάθος γεύσης.
Υλικά
- 250γρ. καρυδόψιχα, καλά κοσκινισμένη
- 50γρ. ψίχουλα ξερού ψωμιού
- 4-8 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το πόσο σκορδάτη τη θέλετε
- 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
- 1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
- λίγα φυλλαράκια μαϊντανό
- αλάτι
Tips
- Πάει με μπακαλιάρο τηγανητό, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μανιτάρια και οποιοδήποτε θαλασσινό αρκεί να είναι καλοτηγανισμενο. Ο τέλειος συνδυασμός της είναι με μύδια τηγανητά, αφράτα και τραγανά σαν λουκουμάδες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κοπανίζετε το σκόρδο στο γουδί μαζί με λίγο αλάτι ώσπου να γίνει αλοιφή. Η συνέχεια είναι στο χέρι σας. Ή συνεχίζετε στο γουδί ή επιλέγετε το μπλέντερ. Το ξέρω ότι θα προτιμήσετε το δεύτερο...Βήμα 2
Βάζετε λοιπόν στο μπλέντερ την καρυδόψιχα και τα ξερά ψίχουλα. Τα χτυπάτε ώστε να αλεστούν καλά. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι και 2 κουταλιές νερό.Βήμα 3
Και ήρθε η ώρα του σκόρδου. Το τουμπάρετε μέσα και χτυπάτε το μίγμα για λίγα λεπτά ακόμα. Αδειάζετε τη σκορδαλιά σε ένα ωραίο βαθύ μπολ και τη στολίζετε με λίγα φυλλαράκια μαϊντανό.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb