Βελούδινη και πεντανόστιμη αυτή η σούπα είναι το καλύτερο άνοιγμα για ένα επίσημο τραπέζι. Το τραγανό προσούτο δημιουργεί διαφορετικές υφές σε κάθε κουταλιά κάνοντας τη σούπα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα τη σελινόριζα, το κρεμμύδι και την πατάτα και σοτάρετε για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς τα λαχανικά. Προσθέτετε τα μήλα, ανακατεύετε, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά.
Ρίχνετε το ζωμό, το θυμάρι, αλατοπίπερο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα λαχανικά.
Στο μεταξύ προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος βάζετε τις φέτες του προσούτο και ψήνετε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να βγάλει όλο το λίπος και να γίνει τραγανό.
Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά πολτοποιείτε όλα τα υλικά με το ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ, μέχρι να έχετε μία βελουτέ σούπα.
Μοιράζετε τη σούπα σε 6 μπολ, βάζετε από 1 κουτ. σούπας κατίκι και από 1 φέτα προσούτο σε κάθε μπολ, πασπαλίζετε με φυλλαράκια θυμάρι και πιπέρι και με 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο σε κάθε μπολ και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα τη σελινόριζα, το κρεμμύδι και την πατάτα και σοτάρετε για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς τα λαχανικά. Προσθέτετε τα μήλα, ανακατεύετε, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά.
Βήμα 2
Ρίχνετε το ζωμό, το θυμάρι, αλατοπίπερο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα λαχανικά.
Βήμα 3
Στο μεταξύ προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος βάζετε τις φέτες του προσούτο και ψήνετε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να βγάλει όλο το λίπος και να γίνει τραγανό.
Βήμα 4
Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά πολτοποιείτε όλα τα υλικά με το ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ, μέχρι να έχετε μία βελουτέ σούπα.
Βήμα 5
Μοιράζετε τη σούπα σε 6 μπολ, βάζετε από 1 κουτ. σούπας κατίκι και από 1 φέτα προσούτο σε κάθε μπολ, πασπαλίζετε με φυλλαράκια θυμάρι και πιπέρι και με 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο σε κάθε μπολ και σερβίρετε.