Οι γεμιστές σαρδέλες εδώ γίνονται ο τέλειος μεζές για το ούζο και όχι μόνο.
Υλικά
- 1½ κιλό σαρδέλες, μεγάλες
- 2 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
- αμπελόφυλλα ζεματισμένα
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Αν θέλετε, μπορείτε να ψήσετε τις γεμιστές σαρδέλες στα κάρβουνα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Καθαρίζετε τις σαρδέλες από το κεφάλι, τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά. Τις ξεπλένετε, τις σουρώνετε και τις ανοίγετε μία μία σαν πεταλούδα.Βήμα 2
Χτυπάτε στο μίξερ το μπαγιάτικο ψωμί να γίνει ψίχουλα και το ανακατεύετε με το μαϊντανό, την καυτερή πιπερίτσα, το σκόρδο και δύο τρεις κουταλιές της σούπας λάδι.Βήμα 3
Μοιράζετε τη γέμιση στα ψαράκια, τα αλατοπιπερώνετε , τα κλείνετε και τα τυλίγετε ένα ένα με ζεματισμένο αμπελόφυλλο. Τα αραδιάζετε σε ταψάκι, ρίχνετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Τις σερβίρετε με ντοματίνια και μαύρες ελιές.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή