Η συνταγή του ραβανί είναι της Κας Γιώτας από την ταβέρνα «Μεγάλη Άμμος» στην Αμμουλιανή, το μικρό νησί στη Χαλκιδική απέναντι από την Ουρανούπολη.
Υλικά
- 3 αβγά
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
- ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτήρι γάλα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 καψουλάκια βανιλίνης
- 5 ποτήρια ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- 2 καψουλάκια βανίλια
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
Για τη ζύμη
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε τη βανίλια και βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά. Προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο στο σιρόπι και αφήνετε να λιώσει το βούτυρο και να κρυώσει το σιρόπι.Βήμα 2
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα όλα μαζί για 10 λεπτά να αφρατέψουν.Βήμα 3
Λαδώνετε ελαφρά το ταψάκι σας και αδειάζετε μέσα τη ζύμη. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί όμορφα το γλυκό, κάνοντας μια κρούστα από πάνω.Βήμα 4
Ξεφουρνίζετε το ραβανί, αφήνετε να περάσουν 5 λεπτά, το κόβετε σε κομμάτια και το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι από πάνω κουταλιά κουταλιά. Αφού απορροφήσει το μισό, συμπληρώνετε σταδιακά και το υπόλοιπο και περιμένετε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει.Βήμα 5
Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε σε πιάτο, συνοδεύοντας με μια μπάλα παγωτό βανίλια και μια κουταλιά βύσσινο γλυκό.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή