Το δίλημμα αυτής της Τετάρτης είχε να κάνει με δύο ομολογουμένως δημοφιλείς ξηρούς καρπούς τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Οπότε η μάχη ήταν σκληρή, αλλά τελικώς επικράτησε το αμύγδαλο με ποσοστό 60% έναντι του καρυδιού που πήρε ποσοστό 40%.
Είτε ψηφίσατε το ένα, είτε το άλλο εμείς σας έχουμε πληροφορίες και από 3 συνταγές για το καθένα και πού ξέρετε δοκιμάζοντας μπορεί να αλλάξετε γνώμη.
Αμύγδαλα
Είναι αναμφισβήτητα από τους πιο σημαντικούς ξηρούς καρπούς από την πλευρά της θρεπτικής τους αξίας, παρόλο που έχουν αρκετές θερμίδες. Γι’ αυτό καλό είναι να τα καταναλώνουμε ως ένα ενδιάμεσο σνακ με μέτρο, βάζοντας για παράδειγμα μια χούφτα αμύγδαλα σε ένα μπολ, κατά προτίμηση ανάλατα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, καθώς και καλή πηγή πρωτεΐνης, οπότε καλό είναι να τα προτιμούν ιδίως όσοι αποφεύγουν τις ζωικές πρωτεΐνες.
Όσο για τη χρήση τους στην κουζίνα είναι μεγάλη, κυρίως στη ζαχαροπλαστική, αλλά δεν λείπουν και οι αλμυρές συνταγές, που θέλουν το φίνο άρωμα και τη γεύση του αμυγδάλου στα συστατικά τους.
Σπαγγέτι με σάλτσα ψητής πιπεριάς Φλωρίνης και αμύγδαλα
Αυτά τα σπαγγέτι της ερευνήτριας της ελληνικής κουζίνας Μαρίας Διακάτου, έχουν την ιδιαίτερη γεύση της πιπεριάς Φλωρίνης και των καβουρδισμένων αμυγδάλων και φτιάχνονται πολύ εύκολα.
Γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα, σουμάδα και άρωμα λεμονιού, από τον Στέλιο Παρλιάρο
Το κλασικό, αγαπημένο γλυκό ταψιού αποκτά ξεχωριστή γεύση και άρωμα με τις ιδιαίτερες πινελιές του Στέλιου Παρλιάρου.
Κέικ σοκολάτας με αμύγδαλα από το Ποζιτάνο της Ιταλίας
Πρόκειται για μια συνταγή από το Ποζιτάνο, όπου λατρεύουν τα αμύγδαλα και διοργανώνουν και φεστιβάλ για να γιορτάσουν την ετήσια συγκομιδή τους.
Καρύδια
Ένας ακόμη πολύ θρεπτικός και υγιεινός ξηρός καρπός με πολλούς οπαδούς. Τα καρύδια είναι κι αυτά πλούσια σε φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το κάλιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος και άλλα. Επιπλέον έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ω3 λιπαρά και μονοακόρεστα «καλά» λιπαρά, που θωρακίζουν τον οργανισμό μας ενάντια σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Γι’ αυτούς τους λόγους κι ακόμη περισσότερους συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τους, σε περιορισμένες πάντα ποσότητες.
Η χρήση τους στην κουζίνα έχει πολλές εφαρμογές και δεν εννοούμε μόνο τη ζαχαροπλαστική με τον μπακλαβά, το κανταΐφι, την καρυδόπιτα, τα κέικ με καρύδια και πολλά άλλα. Δίνει τραγανή υφή και ωραία γεύση σε σαλάτες, σε ψωμί, σε πιάτα ζυμαρικών, ακόμη και σε αλμυρές πίτες.
Καρυδόψωμο χωρίς ζύμωμα
Το φρεσκοψημένο πεντανόστιμο καρυδόψωμο χωρίς ζύμωμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει ένα γιορτινό γεύμα ή ακόμη και το πρωινό μας. Η ευκολία του συναρπάζει και η επιτυχία του είναι βέβαιη.
Τάρτα με 4 τυριά, κρέμα γάλακτος και καρύδια
Μια εύκολη έξτρα τυρένια τάρτα που γίνεται μέχρι να καθαρίσετε τη σαλάτα. Ιδανική για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και… τσιμπολόγημα!
Μπανανόψωμο με καρύδι και μπαχαρικά
Το αγαπημένο κέικ των τελευταίων ετών, το μπανανόψωμο, γίνεται ακόμη πιο γευστικό, με την προσθήκη ξηρών καρπών και μπαχαρικών.