Η Ελένη Σαράντη ξεκίνησε να δουλεύει στις κουζίνες από τα 17 της, ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε. Πρώτος σταθμός το Mamacas για να ακολουθήσει το Miltons δίπλα στον Γάλλο σεφ Alain Parodi, η Σπονδή, για να φτάσει να συνεργαστεί και με τον σεφ Παύλο Κυριάκη στο εστιατόριο The Zillers.
Κάπου εκεί κατάλαβε ότι αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι το fine dinning, αλλά το απλό καθημερινό φαγητό. Μαζί με μια ομάδα νέων ανθρώπων έστησαν το Lost Athens, όπου η Ελένη έβαλε τις κατσαρόλες της στη φωτιά και μαγείρεψε απλά και νόστιμα. Πριν από δύο χρόνια, μαζί με τον σύζυγό της, Βασίλη Στεφανάκη, άνοιξαν μια ιταλική trattoria, το Osteria Mamma, στον Κεραμεικό, και λίγα μέτρα πιο πάνω, στον ίδιο δρόμο, την pizzaria Armando.
Τι σημαίνουν οι γιορτές για την Ελένη Σαράντη
«Τα Χριστούγεννα για μένα ήταν πάντα μια γιορτή γεμάτη μυρωδιές, φως και συναισθήματα· μια εποχή που το σπίτι μας ζεσταινόταν από τον φούρνο και τις φωνές των δικών μου. Όμως, μεγαλώνοντας και ακολουθώντας τον δρόμο της μαγειρικής, έμαθα πως για έναν μάγειρα οι γιορτές δεν σημαίνουν απαραίτητα ξεκούραση. Τα περισσότερα Χριστούγεννα της ενήλικης ζωής μου τα πέρασα μέσα σε επαγγελματικές κουζίνες δημιουργώντας για άλλους τραπέζια γεμάτα χαρά, ενώ το δικό μου οικογενειακό τραπέζι μού έλειπε σταδιακά όλο και περισσότερο».
»Ίσως για αυτό η έμπνευση για το χριστουγεννιάτικο μενού του Cantina πηγάζει από μια βαθιά νοσταλγία. Ήθελα να ξαναφέρω στο προσκήνιο κάποιες από τις γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσα, εκείνες που ετοίμαζαν οι δικοί μου κάθε χρόνο με αγάπη: απλές, αληθινές και γεμάτες μνήμες».
»Μέσα από αυτές τις συνταγές δεν αναπαράγω απλώς πιάτα· προσπαθώ να αναβιώσω τις στιγμές που με διαμόρφωσαν, τις μυρωδιές που με έκαναν να αγαπήσω τη μαγειρική και τις γεύσεις που πάντα σηματοδοτούσαν την επιστροφή στο σπίτι, στην οικογενειακή εστία».
»Αυτό το μενού είναι η δική μου μικρή γέφυρα ανάμεσα στο τότε και το τώρα. Είναι ένας τρόπος να τιμήσω την οικογένειά μου και να μοιραστώ με τους αναγνώστες λίγη από τη ζεστασιά εκείνων των Χριστουγέννων που ποτέ δεν ξεχνώ».
Δείτε επίσης
Πώς πετυχαίνουν οι σεφ την τραγανή πέτσα που όλοι αγαπούν στη γαλοπούλα