Οι λόγοι για να γίνει κανείς vegetarian είναι αρκετοί και η ηθοποιός Τόνια Σωτηροπούλου μοιράζεται μαζί μας τι ήταν αυτό που την ώθησε να υιοθετήσει τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Όταν ήταν μικρή η Τόνια Σωτηροπούλου είχε μια κότα που την έλεγε Νταϊάνα, με την οποία ήταν πολύ συνδεδεμένη, όπως παραμένει με τα περισσότερα ζώα τα οποία υπεραγαπά. Με τίποτα δεν θα μπορούσε, επομένως, να φανταστεί ότι η Νταϊάνα, όπως και κάθε άλλο ζώο, θα είχε οποιαδήποτε σχέση με το κυριακάτικο τραπέζι. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που έγινε vegetarian, υιοθετώντας αυτή την επιλογή σε κάθε έκφραση της ζωής της, αν και η ίδια επισημαίνει ότι δεν έχει καταφέρει να γίνει vegan, όπως ο άνδρας της, Κωστής Μαραβέγιας, ο οποίος αποφεύγει οποιαδήποτε τροφή ζωικής προέλευσης. Δεν μπορούσαμε να μη τη ρωτήσουμε γύρω από το στυλ ζωής που ακολουθεί ένας vegetarian, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και αν ποτέ έχει τύχει να ζηλέψει κάτι απαγορευμένο από το διατροφολόγιό της.

Τι σημαίνει να είναι κανείς χορτοφάγος ως τρόπος ζωής;
Προσωπικά μιλώντας δεν τρώω κρέας εδώ και 18 χρόνια και αυτό που με ώθησε σε αυτή την απόφαση είναι η αγάπη μου για τα ζώα. Ακριβώς επειδή δεν μπορώ να διαχωρίσω τον σκύλο μου από ένα αρνί, γιατί έχω την ίδια αίσθηση όσον αφορά το ηθικό κομμάτι, δεν θα μπορούσα να ακολουθήσω διαφορετικό δρόμο διατροφής. Πέραν τούτου και εκτός του γεγονότος ότι μη τρώγοντας κρέας επιδρούμε διαφορετικά στο περιβάλλον, το πρώτο πράγμα και κίνητρο που θα μπορούσα να προβάλω σε κάποιον για να γίνει vegetarian νομίζω ότι είναι αυτό της υγείας.

Το κρέας παραμένει η πιο καρκινογόνος τροφή στον πλανήτη εξαιτίας του τρόπου παραγωγής αλλά και των φαρμάκων που καταναλώνουν τα ζώα και φυσικά της ψυχικής διάθεσης που έχουν, αφού το άγχος και ο φόβος τα κάνουν να εκκρίνουν τοξικές ορμόνες πολύ επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Είναι επομένως προφανές ότι μην καταναλώνοντας κρέας, εκτός από το ότι μειώνεις το αποτύπωμά σου, προστατεύεις και την υγεία σου. Μπορώ, μάλιστα, να πω ότι από προσωπική άποψη αυτός ενδεχομένως να είναι ο λόγος που αρρωσταίνω σπάνια, έχω να εμφανίσω πυρετό από τα 17 μου και δεν έχω κολλήσει ποτέ COVID. Μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά ίσως να σχετίζεται με το καλό ανοσοποιητικό που έχω επειδή τρέφομαι σωστά.

Θεωρώ λοιπόν ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τη δική του ευθύνη και να γίνει όσο vegan και vegetarian μπορεί, υιοθετώντας έναν αντίστοιχο τρόπο ζωής, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, λιγότερο το αμάξι του, περπατώντας περισσότερο και κάνοντας όσα μπορεί. Δηλώνω πολύ χαρούμενη με τον εαυτό μου και με τη συγκεκριμένη επιλογή μου, αναλογιζόμενη και τη συλλογική συνειδητότητα, την οποία καλούμαστε να υπηρετήσουμε όλοι.

Πόσο εύκολο είναι για έναν χορτοφάγο να τρώει έξω ή να προσαρμόζει τις συνήθειές του στην κοινωνική του ζωή;
Για μένα που τρώω τυρί και αυγό είναι πολύ εύκολο. Πάρα πολύ. Πέραν τούτου, η μεσογειακή διατροφή είναι κατά 90% vegan αφού βασίζεται στα λαδερά – το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα γεμιστά. Αλλά και όσον αφορά τη διεθνή κουζίνα, θα ήταν τεράστιο ψέμα να νομίζουμε ότι απουσιάζει από το χορτοφαγικό μενού η φαντασία. Αντιθέτως, ένα από τα πράγματα που κάνουν οι κρεατοφάγοι είναι να πάρουν ένα φιλέτο και να το συνδυάσουν, συνήθως, με υδατάνθρακα ή τυρί. Για μένα αυτό είναι ό,τι πιο βαρετό μπορεί να φανταστεί κανείς, ενώ, αν είναι χορτοφάγος, οι επιλογές του είναι περισσότερες.

Αντιθέτως, για τους vegan, ενδεχομένως οι επιλογές να είναι πολύ πιο περιορισμένες, κάτι που βλέπω και στον σύζυγό μου, αλλά εξαρτάται και πάλι σε ποιο σημείο του κόσμου βρίσκεσαι: είναι διαφορετικό, για παράδειγμα, να είσαι στην Ιταλία και να διαλέξεις μια ωραία aglio e olio, και αλλιώς σε κάποιο ορεινό χωριό της Ελλάδας. Αλλά και πάλι το δώρο που κάνεις στον εαυτό σου, σε σχέση με τη φαινομενική θυσία τού να μη βρίσκεις παντού αυτό που θες, νομίζω ότι αξίζει και με το παραπάνω.

Υπάρχουν στιγμές που έχετε ζηλέψει κάτι που αποκλείεται από το διατροφολόγιό σας;
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ζηλέψει τίποτα που έχει να κάνει με το κρέας. Ακόμα και την τροφή του σκύλου δεν αντέχω, αν και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να του απαγορεύσω να φάει κρέας – κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο. Επειδή, όμως, έχω μάθει να μαγειρεύω vegan, φτιάχνω διαφορετικά πιάτα όπως μπριζόλα από τόφου ή επιλέγω μάρκες που διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα με εναλλακτικού τύπου burger. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, το κρέας είναι κάτι που έχω διαγράψει από τη μνήμη μου.