Από το μικρό κοτέτσι του Χολαργού της δεκαετίας του ’40, που ξεκίνησε μαζί με άλλους δυο-τρεις την ορνιθοτροφία στην Ελλάδα, στα χέρια της τρίτης γενιάς, σε εκείνα των δίδυμων αδελφών Δημήτρη και Μανώλη Ζούρα, εξελίσσεται σε μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες παραγωγής αυγών.
Όταν ο παππούς Δημήτρης έτρεφε τις κότες του σε ένα μικρό αγρόκτημα στον Χολαργό, κοντά 80 χρόνια πίσω, τότε που η περιοχή θύμιζε περισσότερο χωριό παρά αστική γειτονιά, δεν περνούσε καν από το μυαλό του ότι δύο γενιές μετά τα δίδυμα εγγόνια του, Δημήτρης και Μανώλης Ζούρας, θα αυγάτιζαν το όραμά του και μαζί με αυτό και τον ζωικό του στόλο και θα έφτιαχναν τη δική τους πτηνοτροφική αυτοκρατορία. Σε αυτή βέβαια τη συγκυρία που εξελίχθηκε σε διαδοχή, θα μπορούσε κανείς να πει ότι συνετέλεσαν και οι προσλαμβάνουσες τόσο των παιδιών όσο και των εγγονιών μετέπειτα. Οι μνήμες από την εικόνα του παππού να θρέφει τις πουλάδες του και να πουλά πόρτα-πόρτα τα «εκλεκτά αυγουλάκια ημέρας», όπως συνήθιζε να τα διαφημίζει στο περιορισμένο αγοραστικό του κοινό, ήταν κάτι που ρίζωσε μέσα τους και, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έφυγε ποτέ. Έμεινε εκεί, να μεγαλώνει μαζί με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους για ένα ελπιδοφόρο μέλλον στον πρωτογενή τομέα.
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου», λέει ο Δημήτρης, «βρίσκομαι έξω, στα κτήματα του παππού μου, να ταΐζω μαζί με τον αδελφό μου τις κότες και να παίρνω τα αυγά τους. Πόσα παιδιά της δικής μας γενιάς είχαν αυτή την τύχη;». Μια τύχη που με πολύ κόπο, επενδυτικά ρίσκα, αρκετές δυσκολίες αλλά και με προσήλωση στον στόχο αποδείχτηκε διαβατήριο σε ένα νέο, γεμάτο συγκινήσεις, ταξίδι βιοπορισμού. Και κάπως έτσι, από το μικρό κοτέτσι του παππού Δημήτρη, με τις 20 κότες και τη φιλοσοφία του συνοικιακού επιχειρείν, η οικογένεια έφτασε στο να διοικεί σήμερα μια διαρκώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση παράγοντας και διοχετεύοντας στην αγορά νεοσσούς αυγοπαραγωγής και πουλάδες (προέρχονται από ιδιόκτητα πατρογονικά κοπάδια) αλλά και πάνω από 150 εκατομμύρια αυγά ετησίως, μέσα από τις τρεις καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής της: μία στο Καπανδρίτι, μία στα Οινόφυτα και, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, άλλη μία στην Αλεξανδρούπολη. Πελάτες της, νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες του επισιτιστικού κλάδου: αυγοπαραγωγοί, πτηνοτρόφοι, βιομηχανίες τροφίμων, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εστιατόρια και μπαρ.
Από το κοτέτσι στο πούλμαν
Τίποτα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκε ραγδαία. Κάθε γενιά που έπιανε το πηδάλιο της οικογενειακής επιχείρησης χάραζε τη δική της πορεία προς τα μπροστά. «Στην αρχή», θυμάται ο Δημήτρης, «ο παππούς μου και ο αδελφός του, Τριαντάφυλλος, δικηγόρος στο επάγγελμα, αγόρασαν ένα μεγάλο κτήμα στη Μεταμόρφωση, το οποίο και γέμισαν με περίπου 1.000 κότες φτιάχνοντας έτσι, χωρίς να έχουν πολλές γνώσεις ή εμπειρία, την πρώτη πτηνοτροφική τους μονάδα». Χρειάστηκαν 15 χρόνια μέχρι να τολμήσουν το πρώτο τους επενδυτικό άλμα μεταφέροντας τη δραστηριότητά τους στο Καπανδρίτι, εκεί όπου μέχρι σήμερα χτυπά η καρδιά της επιχείρησής τους.
«Ο παππούς μου», λέει ο Δημήτρης, «έφερνε τα πρώτα γόνιμα αυγά της φάρμας μας από το εξωτερικό. Τα εκκόλαπτε στις μηχανές του και έβγαζε είτε νεοσσούς αυγοπαραγωγής, είτε πουλάδες. Εκείνη την περίοδο», συμπληρώνει, «ταξίδευε από χωριό σε χωριό και έπαιρνε παραγγελίες. Έμπαινε στο λεωφορείο και έκανε μία ημέρα ολόκληρη για να φτάσει στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, δεν το έβαζε κάτω. Το όνομά του, λίγο καιρό αργότερα, ταυτίστηκε σε όλη τη χώρα με τη χωριάτικη κότα και γι’ αυτό θεωρήθηκε και αυτός, μαζί με δυο-τρεις άλλους της εποχής του, ο πατέρας της ελληνικής πτηνοτροφίας».
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ανέλαβε δράση η δεύτερη γενιά: οι γιοι του παππού Δημήτρη, Κώστας, Τριαντάφυλλος και Γιάννης, οι οποίοι, αν υποθετικά σκέφτονταν ότι ο πατέρας τους ακολούθησε τη φιλοσοφία του «Think big», οι ίδιοι πατώντας στα βήματά του πίστεψαν μετά βεβαιότητος στο «Think bigger». Και όπως απέδειξε η ιστορία, ορθώς έπραξαν. Επιχείρησαν, λοιπόν, την κατασκευή πατρογονικών μονάδων, εκκολαπτηρίου και αναθρεπτηρίου, όχι όμως στο Καπανδρίτι, αλλά σε μια νέα μονάδα στα Οινόφυτα. Σήμερα εκεί έχουν προστεθεί και κάποιες φάρμες αυγοπαραγωγής, όπως και ειδικά μηχανήματα μεταποίησης των αποβλήτων της κότας που βοηθούν στο να παραχθεί κοπριά και να δοθεί στους γεωργούς ως εδαφοβελτιωτικό υλικό για τις καλλιέργειές τους.
Κι ενώ τα πράγματα είχαν αρχίσει να μπαίνουν σε μια ολοκληρωμένη τροχιά και η παραγωγή να ρολάρει, η επόμενη γενιά Ζούρα, ο Δημήτρης και ο Μανώλης, έφεραν τα πάνω κάτω, στις αρχές του millennium. Επέκτειναν τα ενδιαφέροντά τους και ξεκίνησαν να παράγουν και να εμπορεύονται προϊόντα αυγού σε υγρή και στέρεη μορφή (είτε μόνο ασπράδια ή κρόκους, είτε ολόκληρα τα αυγά, είτε έτοιμα προσαρμοσμένα μείγματα κατάλληλα για βιομηχανίες τροφίμων), κάνοντας τη Zouras Farm, όπως περήφανος με πληροφορεί ο Δημήτρης, «το 16o μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη που παράγει και εμπορεύεται σκόνη αυγού και το μοναδικό στα Βαλκάνια».
Οι πληγές του Έβρου και οι επενδύσεις
Εν τω μεταξύ, ήδη εδώ και δύο χρόνια είχαν ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους στον Βορρά αναπτύσσοντας ένα σύμπλεγμα παραγωγής 150 στρεμμάτων στην Αλεξανδρούπολη και εκμεταλλευόμενοι την εύνοια της γεωγραφικής θέσης του Έβρου, καθώς και την απίστευτη πληθώρα της γης του σε σιτηρά. «Επιλέξαμε την Αλεξανδρούπολη γιατί ο κάμπος του Έβρου ανέκαθεν τροφοδοτούσε με πολύ καλής ποιότητας δημητριακά και επειδή προσφέρει εύκολη πρόσβαση στις αγορές των Βαλκανίων», μου λέει ο Δημήτρης και με ύφος σκοτεινιασμένο ανατρέχει στις πρόσφατες δραματικές εικόνες από την τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή: «Ο τόπος έζησε την απόλυτη φρίκη. Περιουσίες χάθηκαν, καλλιέργειες, αγροτικός εξοπλισμός και αποθήκες στον νομό έγιναν στάχτη, ζώα απανθρακώθηκαν και ένα τεράστιο μέρος του ζωικού κεφαλαίου είναι πια παρελθόν. Οι φλόγες σχεδόν έγλειψαν και τις δικές μας εγκαταστάσεις, αλλά ευτυχώς λειτούργησε το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης.».
«Αυγουλάκια» ημέρας από τη Μάχη, τη Νέλλυ και τον Αλέκτορα
Κάποτε, στη μεταπολεμική Αθήνα του παππού Δημήτρη οι μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών πελάτες του έβγαιναν στις πόρτες και στα παραθύρια τους για να παραλάβουν τα καλούδια από το κοτέτσι του. Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν και οι πελάτες του να μην μπορούν πια να μετρηθούν ανάμεσα στα εκατομμύρια νοικοκυριά ολόκληρης της Ελλάδας, όμως ο Δημήτρης και ο Μανώλης, μην ξεχνώντας την ιστορία του παππού τους, αποφάσισαν να αναβιώσουν αυτή την παράδοση και να ξεκινήσουν πάλι door to-door να παραδίδουν στους κατοίκους της πρωτεύουσας τις παραγγελίες τους σε «αυγουλάκια». Όλο αυτό το εγχείρημα στηρίχτηκε μέσω της ηλεκτρονικής τους σελίδας avgoulakia.gr και του e-shop τους, που με σύνθημα «Το γοργόν και χάριν έχειν» φέρνει, χωρίς έξοδα μεταφοράς και σε προκαθορισμένες ημέρες, στην πόρτα τους αυγά αχυρώνα, βιολογικά και ελευθέρας βοσκής.
Μάλιστα, για τις ανάγκες προώθησης του brand τους, οι αδελφοί Ζούρα επινόησαν τέσσερις διαφορετικές καρικατούρες που στολίζουν με χιουμοριστική διάθεση τις συσκευασίες των αυγών τους: τον κόκορα Αλέκτορα και τρεις θηλυκές κότες, τη Λοχαγό Μάχη την Επαναστάτρια (στις συσκευασίες ελευθέρας βοσκής), τη Δεσποινίδα Νέλλυ την Ανέμελη (αυγά αχυρώνα) και τη Μαντάμ Κοκό (βιολογικά αυγά). Το όλο concept συνοδεύεται ολοκληρωμένα, στο site, από ιστορίες που αντιστοιχούν στις περιπέτειες, στα πάθη και τις ιδιαιτερότητες κάθε πρωταγωνιστή (π.χ. η Μάχη αναφέρεται ως παθιασμένη φεμινίστρια, η Νέλλυ ως γλυκιά, χαλαρή, και με μεγάλο της όνειρο να κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ, η Μαντάμ Κοκό ως μια ντίβα με ταμπεραμέντο και πάντα κοκέτα, ενώ ο Αλέκτωρ ως γοητευτικός και με PhD Μουσικολογίας που σαγηνεύει τις κότες στο κοτέτσι του).
YOGG, όπως λέμε αυγό με γιαούρτι
Σε μερικές ημέρες η Zouras Farm θα γεμίσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ με ένα νέο καινοτόμο προϊόν, το YOGG. Πρόκειται για το πρώτο επιδόρπιο γιαουρτιού με καθαρή πρωτεΐνη αυγού, σε 3 γεύσεις, που δίνει, στη συσκευασία της natural γεύσης, 20 γραμ. πρωτεΐνης ανά κυπελάκι, ενώ στις δύο φρουτένιες (ροδάκινο και φράουλα) από 18 γραμ. Το YOGG θα είναι χαμηλό σε λιπαρά και δεν θα εμπεριέχει καθόλου λακτόζη και γλουτένη, στοιχεία που σε συνδυασμό με την πρωτεϊνική του σύσταση, «το καθιστούν», όπως διευκρινίζει και ο Δημήτρης, «εξαιρετικά χρήσιμο στο διατροφικό πλάνο ενός αθλητή αλλά και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής». Όσο για τα μελλοντικά τους σχέδια; Δύο νέες παραγωγικές μονάδες, μία στην Τρίπολη και μία στην Κομοτηνή, και «να ανακαλύψουμε επιτέλους αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα», κλείνει τη συζήτησή μας ο ίδιος χαριτολογώντας.
info
3ο χλμ. Πολυδενδρίου Καπανδριτίου, Πολυδένδρι Αττικής, τηλ.: 22950 23320-3, Αμφιτρίτη, Αλεξανδρούπολη, τηλ.: 25510 36499 , zourasfarm.gr