Το φαγητό ενώνει και η φύση εμπνέει. Όταν όμως τα δύο αυτά στοιχεία μπλέκουν μεταξύ τους, τότε μιλάμε για τέχνη. Τέχνη σερβιρισμένη στο πιάτο, πάνω στην αρχέγονη μορφή του ξύλου, με το μεράκι και την αφοσίωση ενός ανθρώπου που έχει ως όραμα να μας κάνει να δούμε την τροφή και την φιλοξενία με άλλο μάτι.

Ο Βαλσάμης Μπερζαμάνης είναι η ψυχή της οικογενειακής επιχείρησης VWoods της εταιρείας που επανασύστησε με μία φρέσκια και δημιουργική οπτική, στις κουζίνες της εγχώριας αλλά και ξένης γαστρονομικής σκηνής, το ξύλο ως υλικό απόλυτης χρηστικότητας και μοναδικής αισθητικής αξίας. Πώς; Δίνοντάς του σχήμα και ζωή με τα επιδέξια χέρια του και δημιουργώντας εκλεπτυσμένα και custom made κομμάτια, τα οποία οι σεφ αντιμετωπίζουν ως παλέτες για να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν: Ξύλα κοπής και ξύλα σερβιρίσματος, κουτάλες, πιάτα, πιατέλες και μπολ (χρηστικά και διακοσμητικά) αλλά και έργα σε μεγαλύτερες διαστάσεις που ξυπνούν τις ρετρό αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων (όπως είναι π.χ. οι παραδοσιακές πιατοθήκες).

Η πανδημία του κορονοϊού που δημιούργησε ευκαιρίες

Η πρώτη σοβαρή, επαγγελματική απόπειρα της οικογένειας να ασχοληθεί με την χειροποίητη ξυλουργική, έγινε μέσα στην πρώτη καραντίνα που έφερε η πανδημία του κορονοϊού. «Ο μπαμπάς μου» μου εξηγεί η Σπυλένα, ένα από τα τρία παιδιά του κ. Βαλσάμη και υπεύθυνη marketing της επιχείρησης «αγαπούσε πάντα να ασχολείται στον ελεύθερό του χρόνο με τις ξύλινες κατασκευές, κυρίως δε τις διακοσμητικές. Με την επιβολή όμως του πρώτου lock down, η εταιρεία του με επαγγελματικά ηχοσυστήματα κατέβασε, προσωρινά, ρολά. Έτσι, σε μία προσπάθεια επαγγελματικής διεξόδου και παρατηρώντας τον πατέρα μου, εκείνη την εποχή να εξελίσσεται ραγδαία σε αυτή την τέχνη -κυριολεκτικά ξενυχτούσε πάνω από τον ξυλουργικό του τόρνο- του πρότεινα να εκμεταλλευτούμε εμπορικά, τα κομμάτια του».

Ο κ. Βαλσάμης δεν δίστασε να πει το ναι και η Σπυλένα προχώρησε άμεσα στο να φτιάξει ένα site και έπειτα λογαριασμούς στα Social Media, επιδεικνύοντας και επεξηγώντας τα καλλιτεχνήματα του μπαμπά της. «Και κάπως έτσι το δικό του μεράκι και η δική μου επιμονή» μου εξηγεί η Σπυλένα «μας έφτασαν στο σήμερα που πλέον έχουμε μεταφερθεί σε άνετες εγκαταστάσεις στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και συνεργαζόμαστε κάτω από την ίδια στέγη, όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί: Εγώ, ο πατέρας μας, η αδερφή μου, Χάρις (στο backoffice), ο αδερφός μου, Νίκος(στην παραγωγή) αλλά και η μητέρα μας, Σάννυ που είναι ο απόλυτος εξισορροπιστής μας».

Από τη Μύκονο μέχρι τη Βοστόνη και από τη Βουλιαγμένη μέχρι το Λονδίνο

Πρώτος μεγάλος πελάτης τους ήταν το κοσμοπολίτικο εστιατόριο Scorpios στην παραλία της Παράγκας, στη Μύκονο. Γρήγορα ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες στο νησί μεταξύ των οποίων το Cavo Tagoo, το Kalesma και τα Myconian Villa, ενώ η φήμη τους εξαπλώθηκε και στην Κεφαλονιά (F Zeen Retreat), στη Χαλκιδική (Sani Resort), στη Βουλιαγμένη (Pelagos Four Seasons), φτάνοντας μέχρι το Λονδίνο (στο δημοφιλές εστιατόριο Bacchanalia και στο κατάστημα Soho Home) και τη Βοστώνη (στα καταστήματα Trade Massachusetts).

Ανθεκτικά και food safe

Το ξύλο που δουλεύεται στο εργαστήρι της V Woods είναι καρυδιάς και προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την Ελλάδα (Όλυμπος, Εύβοια κλπ.). Όσο για την ανθεκτικότητα των αντικειμένων απέναντι στο χρόνο και στις επαναλαμβανόμενες χρήσεις; Αυτό είναι ένα ζήτημα που «συχνά οι υποψήφιοι πελάτες μας» όπως μου εξηγεί η Σπυλένα «θέτουν ως προβληματισμό τους, απέναντί μας». Τί τους απαντά; «Το ξύλο, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε σε κανέναν ότι τρία χρόνια μετά, τα προϊόντα μας θα είναι όπως την πρώτη μέρα που αγοράστηκαν. Και πώς μπορούμε να το κάνουμε άλλωστε όταν οι συνθήκες υγρασίας ποικίλουν από περιβάλλον σε περιβάλλον ή όταν χρησιμοποιούνται διαφορετικά μέσα καθαρισμού και αποθήκευσης (π.χ. αν και η γενική σύσταση αναφέρει να μη γίνεται χρήση πλυντηρίου πιάτων, πολλοί την αψηφούν γιατί θέλουν οι επιφάνειες των ξύλων να είναι άγριες και θαμπές ώστε να δίνουν την αίσθηση του παλιού). Αυτό που μπορούμε όμως να εγγυηθούμε είναι ότι από εμάς το προϊόν, φεύγει λείο και με βελούδινη υφή, ότι δε θα σκεβρώσει ή ότι δε θα σκιστεί στην πάροδο των χρόνων και ότι, ως προς τα υλικά του, είναι απολύτως food safe».

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ζητώ διευκρινήσεις από τη Σπυλένα αναφορικά με την πληροφορία που δίνουν στο site τους, ότι δηλαδή «για κάθε μια παραγγελία που ολοκληρώνεται, φυτεύουμε ένα δέντρο στο όνομα σας». «Αυτό» μου εξηγεί «ήταν μία ιδέα της αδερφής μου. Ο δήμος Ωραιοκάστρου μας έχει παραχωρήσει μία πλαγιά και εμείς με την ολοκλήρωση κάθε παραγγελίας φυτεύουμε προς τιμήν του πελάτη μας (χαράσουμε πάνω σε ένα ξύλο το όνομά του) και από ένα δέντρο. Όνειρό μας, να γεμίσουμε κάποτε, όλη τη πλαγιά με δέντρα, να δημιουργήσουμε το δικό μας δάσος».

Info
www.vwoodsfamily.com, Instagram: vwoodsfamily