Μέχρι και το National Geographic έχει ξεχωρίσει αυτό το μποστάνι καθώς είναι άνυδρο ενώ παράλληλα μετρά 100 χρόνια πορείας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Μιλώντας τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη του κτήματος Ναρλή, τον Γιώργο Ναρλή, χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να μου μεταφέρει την αύρα της όμορφη Σίφνου. Κυρίως, όμως, μου εξήγησε πώς μια καλλιέργεια μπορεί να  επιβιώσει χωρίς νερό: «Το κτήμα λειτουργούσε από τον παππού, έπειτα πέρασε στον πατέρα μου, μετά σε εμένα και ελπίζω αργότερα στα παιδιά μου». Όπως μου είπε, ο βασικότερος λόγος που τόσοι επισκέπτες πάνε στο κτήμα είναι οι άνυδρες καλλιέργειες, καθώς ήδη υπάρχει πρόβλημα με το νερό και μελλοντικά θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο.

Συνεργασία με τη φύση
Μου περιέγραψε τη διαδικασία: «Στις άνυδρες καλλιέργειες φυτεύεις τους σπόρους την άνοιξη και δεν κάνεις τίποτα πέρα από το να περιμένεις να έρθει το καλοκαίρι και να αρχίσεις να μαζεύεις τους καρπούς. Ούτε ποτίζεις, ούτε σκαλίζεις, ούτε αγριόχορτα έχεις. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε τρομερές γεύσεις, και επειδή έχω κάνει έρευνα, την καλή γεύση των προϊόντων την έχουμε χάσει επειδή βάζουμε νερά και λιπάσματα για να κερδίσουμε κιλά. Όσα κιλά προσθέτουμε στην παραγωγή τόσα χάνουμε στη γεύση. Μάλιστα, επειδή εγώ καλλιεργώ πολύ παλιούς σπόρους, θεωρούσα ότι το DNA αυτών των σπόρων είναι ιδανικό για να καλλιεργούνται χωρίς νερό. Δεν είναι, όμως, έτσι. Πέρυσι φύτεψα νέους σπόρους και περίμενα να μαραθούν το καλοκαίρι, ωστόσο είχα μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς και εκείνοι ήταν το ιδιο παραγωγικοί, έδιναν νόστιμους καρπούς και είχαν την ίδια διάρκεια ζωής με τους πιο παλιούς. Άρα δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός σπόρος για άνυδρη καλλιέργεια».

Πώς γίνεται το μάζεμα
«Η εν λόγω καλλιέργεια βασίζεται στο ότι κάθε σπόρος, λουλούδι, ή αγριόχορτο θα επιβιώσει και χωρίς νερό μέχρι να καρπίσει για να διαιωνιστεί το είδος. Αν δεν κάνει σπόρο, δεν πεθαίνει και θα βρει τρόπο να ζήσει. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να παίρνουμε από το φυτό τα φρούτα του κι έτσι δεν το αφήνουμε να αισθανθεί ότι έχει καρποφορήσει. Έτσι, αυτό συνεχίζει να παράγει».

Μου είπε επίσης πού μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα του: «Συνήθως τα βάζουμε στο εστιατόριό μας, το NUS, στον Πλατύ Γιαλό, είτε τα χρησιμοποιούμε για τους επισκέπτες μας. Συγκεκριμένα, έρχονται τουρίστες που δοκιμάζουν φαγητά εδώ –με το αντίστοιχο αντίτιμο– και τους εξηγώ τη διαδικασία της άνυδρης καλλιέργειας, καθώς οι περισσότεροι προέρχονται από ξηρές περιοχές και ενδιαφέρονται πολύ για τη διαδικασία. Κάποια προϊόντα περισσεύουν και τα παίρνουν ντόπιοι και τουρίστες». 

info
Κτήμα Ναρλή, Απολλωνία, Σίφνος, τηλ. 6979 778283, site: www.sifnos-farm-narlis.com

Το άρθρο της εβδομάδας