Κρυμμένη στα βουνά των Γρεβενών, η Δεσκάτη φωλιάζει στα δάση της, εδώ και χρόνια, το φυσιολοτρικό πάθος και την αγάπη δύο φίλων, του Αστέριου Γκανά και του Χρυσοβαλάντη Κόγιου, για τα αρωματικά φυτά και τα βότανα της περιοχής τους.

Πολιτικοί μηχανικοί και οι δύο στο επάγγελμα, αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα στη ζωή τους και να εξερευνήσουν τον βοτανικό πλούτο στα Καμβούνια όρη και στα 1500 μέτρα υψόμετρο: Στα μέρη που ο παππούς και ο πατέρας του Χρυσοβαλάντη καλλιεργούσαν κάποτε με τα χέρια τους σιτάρι, βρώμη και πατάτες, δίνοντας τροφή στα ζώα και «ταΐζοντας» σπόρο-σπόρο, το κτηνοτροφικό προφίλ του τόπου. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν. Το μόνο που έμεινε ίδιο είναι είναι η αυθεντικότητα της παρθένας γης που συνεχίζει με την ίδια ακμαία ωριμότητα να συστείνει, σε γενιές και γενιές, τους αρωματικούς της θησαυρούς.

Το καλάθι του αυθεντικού αγροτικού πρωινού

Τα βότανα του Αστέριου και του Χρυσοβαλάντη φύονται σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 35 με 40 στρεμμάτων και φροντίζονται με μεθόδους βιοδυναμικής καλλιέργειας . «Δε μιλάμε για εκτατικές καλλιέργειες και φυσικά δεν κάνουμε καν λόγο για μαζική παραγωγή» διευκρινίζει ο Χρυσοβαλάντης και μου εξηγεί: «Πριν αρχίσουμε καν να μελετάμε επιχειρηματικά την όλη υπόθεση, μπήκαμε σε μία τριετή διαδικασία συνεργασίας με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) ώστε να κλωνοποιήσουμε το DNA των γηγενών βοτάνων, να το επαναφυτέψουμε και στο τέλος να πιστοποιήσουμε μέσα από μία σειρά ελέγχων ότι οι νέες σπορές ταιριάζουν απόλυτα με τα αυτοφυή φυτά (το αρχικό DNA), στα γευστικά και οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά». Οι βόρειοι άνεμοι, όπως χαρακτηριστικά με πληροφορεί ο Χρυσοβαλάντης, όπως και τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας, καθώς και οι διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, δίνουν στο μικροκλίμα της περιοχής μοναδικά χαρακτηριστικά.

Και κάπως έτσι, οι δύο φίλοι άρχισαν να χτίζουν το όραμά τους. «Ένα όραμα που εξ αρχής δε κινήθηκε σε αυστηρώς επιχειρηματικά μονοπάτια και που γιγαντώθηκε περισσότερο από την ανάγκη να δώσουμε στην κοινωνία απάντηση όχι στο τί πρέπει να παραχθή αλλά στο γιατί. Στο πως το τρίπτυχο Κοινωνία-Οικονομία-Οικολογία μπορεί να δώσει το κατάλληλο κίνητρο επιστροφής μας σε ότι με τόση αγνότητα γεννά η φύση» ξεκαθαρίζει ο Χρυσοβαλάντης. «Άλλωστε» συμπληρώνει «στο μυαλό μας ήταν πάντα το καλάθι του ελληνικού, αγροτικού πρωινού. Στο πως θα καταφέρουμε να το γεμίσουμε και να το δώσουμε στον κόσμο, ως πρόταση». Ένα καλάθι, που όπως διαπιστώνω χαζεύοντας τους κωδικούς του, είναι γεμάτο με βότανα, τσάγια, μέλια, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά προϊόντα, όλα εκείνα δηλαδή που τόσο έντονα αγκαλιάζουν τη πλουτοπαραγωγική φρεσκάδα των ορεινών και ημιορεινών χωριών της βόρειας Ελλάδας.

Κρύα βοτανικά ροφήματα για το καλοκαίρι και blend τσαγιών για τον χειμώνα

Αυτή την περίοδο, στις φυτείες βρίσκεται σχεδόν καθημερινά ο Χρυσοβαλάντης. «Τώρα τελειώσαμε τη συγκομιδή του τσαγιού, ετοιμάζεται η μέντα, μετά το φλισκούνι, αρχές Αυγούστου η λουίζα και ακολουθούν τα βατόμουρα τα οποία συλλέγουμε για την (ποσοτικά περιορισμένη) παραγωγή των χυμών μας (συνδυαστικά με ρόδι)». Η πρώτη διαλογή γίνεται στη Δεσκάτη και από εκεί τα προϊόντα φτάνουν στις εγκαταστάσεις τους στη Λάρισα. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι «αν και έχουμε μηχανοποιήσει κάποιες εργασίες λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Ίσως μάλιστα αυτή η εξέλιξη μας δώσει ακόμα ποιοτικότερο προϊόν γιατί θα συλλέγουμε όταν ακόμα η παραγωγή βρίσκεται στο πικ της» μου εξηγεί ο Χρυσοβαλάντης. Σε κάθε προσπάθεια, δίπλα τους και οι γονείς του Χρυσοβαλάντη. Με αγροτικό παρελθόν οι ίδιοι, στην αρχή προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν να γυρίσει στη γη. «Σπούδασες τόσα χρόνια για να γίνεις αγρότης; μου έλεγαν. Σήμερα, αν και μου πήρε 5 χρόνια για να τους πείσω, δηλώνουν υπερήφανοι. Μέχρι που βοηθάνε κιόλας στα κτήματα» παραδέχεται ο ίδιος.

Οι ελληνικές αγορές τους πρωτογνώρισαν με τα  ζεστά τσάγια τους: Προσμίξεις αρωματικών φυτών αλλά και μονοποικιλιακά προϊόντα, όπως τσάι του βουνού, μέντα, λουίζα, χαμομήλι, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, φλισκούνι, και κάποια blend βοτάνων. Την παλέτα των προϊόντων τους συμπλήρωσαν στη συνέχεια, τα αρωματικά τους, κλεισμένα όλα σε περίτεχνες τριγωνικές συσκευασίες από ανακυκλωμένο χαρτί (ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι και εστραγκόν).

Η γκάμα ολοκληρώθηκε από το παγωμένο βοτανικό τσάι και αυτό «σε μία προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που υπήρχε στην ελληνική αγορά» διαπιστώνει ο Χρυσοβαλάντης. Κρύα βοτανικά ροφήματα μέσα σε μία εντυπωσιακή προϊόντική βεντάλια, πάνω στην οποία οι δύο φίλοι υφαίνουν σε συνεργασία με τον ορεινό πλούτο του τόπου τους, όλη την πολυ-ποικιλότητα της βορειοελλαδίτικης υπαίθρου. «Ονομάσαμε τη σειρά αυτή Botanical και διαθέτει ισχυρές ανιοξειδωτικές δράσεις, διαπίστωση που ήρθε κατόπιν ελέγχων του Τμήματος Βιοχημίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας». Πρόκειται για δροσερά μπλεντ βοτάνων, χωρίς συντηρητικά, ζάχαρη και χρωστικές που κλείνονται σε γυάλινα μικρά και μεγάλα μπουκαλάκια και που κοσμούν τα ράφια επιλεγμένων ντελικατέσεν Ελλάδας και Εξωτερικού, ενώ προσφέρονται και στους πελάτες καφέ και πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε νησιά αλλά και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. «Κάνουμε φυσική παστερίωση, εμφιαλώνουμε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να μη χρειαστεί να προσθέσουμε συντηρητικά» με ενημερώνει ο Χρυσοβαλάντης.

Μαρμελάδες με σπιτική φροντίδα και βούτυρα για δημιουργικές μαγειρικές

Το καλάθι του αγροτικού πρωινού συμπληρώνεται από μαρμελάδες ρόδι και βατόμουρο από τα βιολογικής καλλιέργειας δέντρα που καλλιεργούν οι Corphes μέσα στις εκτάσεις με τα αρωματικά τους.  Γίνονται από 100% φρούτο, χυμό σταφυλιού και λεμόνι, ενώ από τους ίδιους καρπούς παράγονται και δύο κωδικοί σε χυμούς, το ρόδι και το ρόδι-βατόμουρο. «Ο πατέρας μου» μου εξηγεί ο Χρυσοβαλάντης «παλιά καλλιεργούσε βατόμουρα, έπειτα τα παράτησε και εμείς αποφασίσαμε να αναβιώσαμε αυτές τις καλλιέργειες».

Στα μελλοντικά τους σχέδια, η επέκταση της κυκλοφορίας των προϊόντων τους και σε άλλα μέρη στο εξωτερικό (ήδη κυκλοφορούν σε Ευρώπη και Εμιράτα) και πιο στοχευμένα στον Καναδά και στις υπόλοιπες χώρες της βόρειας Ευρώπης. «Θέλουμε να εξελίξουμε το κομμάτι της γαλακτοκομικής μας παραγωγής. Ήδη με τα λιγοστά ζώα που φιλοξενούμε στα κτήματά μας κάνουμε κάποιες δοκιμές σε βούτυρα. Ο κωδικός του βουτύρου που έχουμε αρχίσει να λανσάρουμε, ξεκίνησε κατά τύχη, όμως γνωρίζει ήδη θερμής αποδοχής στην εστιατορική κυρίως πιάτσα. Φέραμε και κάποιους μύκητες από Γαλλία και ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε νέους κωδικούς απευθυνόμενοι στις απαιτήσεις του fine dinning».

Σεφέρη 129, Λάρισα, τηλ.: 2410 552220, 2410 552220, info@corphes.gr