Η Αγορά Ergon House Athens προσφέρει μια διαφορετική farm-to-table εμπειρία στους επισκέπτες του εστιατορίου, βάζοντας τα αρώματα της ελληνικής υπαίθρου κατευθείαν «από τον τοίχο στο πιάτο» τους.

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, λίγο πιο κάτω από το Σύνταγμα, και σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Αγορά, ο πολυχώρος Ergon House τοποθετεί την εμπειρία του φαγητού στην καρδιά της ελληνικής φιλοξενίας. Δίνοντας έμφαση στην ποιοτική πρώτη ύλη, δημιουργεί σε έναν αίθριο χώρο 1.000 τ.μ. την Αγορά: έναν παράδεισο ελληνικών γεύσεων από εκλεκτά προϊόντα ντόπιων παραγωγών που ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει και στη συνέχεια να απολαύσει στο πιάτο του. Στον χώρο αυτό που λούζεται από το φως που διαπερνά τη μεγάλη γυάλινη οροφή αναρριχάται σε έναν τοίχο ύψους 25 μέτρων ένας κάθετος ευωδιαστός κήπος γεμίζοντας τον αέρα με γνώριμα αρώματα της ελληνικής χλωρίδας: ρίγανη, βασιλικός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και λεβάντα.

Ο πράσινος κάθετος κήπος που μοιάζει να αιωρείται μεταξύ ουρανού και γης συνιστά κάτι παραπάνω από μια σύγχρονη τεχνολογία αρχιτεκτονικής τοπίου με υψηλή αισθητική. Αποτελεί μια εξελιγμένη οικολογική μορφή καλλιέργειας που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη μείωση της θερμοκρασίας. Η εγκατάστασή του απαιτεί ειδική τεχνογνωσία και πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένη ομάδα γεωπόνων οι οποίοι έχουν αναλάβει και τη συντήρησή του.

Πρόκειται για μια καινοτομία στον τομέα της υδροπονίας, όπου παράλληλα με τη βοήθεια του φυσικού φωτός ζουν διάφορα αναρριχητικά φυτά καθώς και εποχικά βότανα που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αν και στους κάθετους λαχανόκηπους εσωτερικού χώρου μπορούν να ευδοκιμήσουν και λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι και τα ντοματίνια, η καλλιέργειά τους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, σωστό φωτισμό, καλή αποστράγγιση και τακτική λίπανση.

Γι’ αυτό και επιλέχθηκαν μυρωδικά ανθεκτικά και εύκολα στην καλλιέργεια τα οποία στον κήπο του Ergon αναπτύσσονται σε ιδανικές συνθήκες: το μεγάλο αίθριο με το άπλετο φυσικό φως που διαχέεται από ψηλά εξασφαλίζει στον κάθετο κήπο σταθερές και ποιοτικές συνθήκες ανάπτυξης, αφού η θερμοκρασία και η υγρασία μπορούν να ελεγχθούν ευκολότερα στον εσωτερικό χώρο. Τα φυτά χρειάζονται συνεχή φροντίδα με ενδελεχή παρακολούθηση των επιπέδων υγρασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ συνήθως απαιτείται πότισμα κάθε 3-4 ημέρες, ανάλογα με τις ανάγκες, το είδος των φυτών και τις συνθήκες του χώρου.