Η Λιλιάν Ίσσα μοιράζεται τον χρόνο της ανάμεσα στο Μόντρεαλ και την Αλεξάνδρεια, εκεί όπου βρήκε το πραγματικό της σπίτι, στο ζαχαροπλαστείο της γιαγιάς της.

Αναζητώντας τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία της Αλεξάνδρειας, ανακάλυψα ότι το πιο παλιό ήταν μάλλον εκείνο του Δημητρίου Χάμου. Έπειτα από μια –δύσκολη είναι αλήθεια– δεύτερη έρευνα, εντόπισα τη νέα ιδιοκτήτρια και απόγονό του, τη Λιλιάν, στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου ζει με την οικογένειά της, όταν δεν βρίσκεται στην Αίγυπτο. Έπειτα από δύο αναβολές του ταξιδιού μας εκεί, καταφέραμε να βρεθούμε ταυτόχρονα στην πόλη της, εκεί που αποφάσισε ότι ανήκει η καρδιά της. Γιατί, παιδί Ελληνίδας και Λιβανέζου, με συνεχείς μετοικήσεις και ταξίδια, ένιωθε με έναν τρόπο άπατρις, χωρίς εστία. Μέχρι που το ζαχαροπλαστείο πέρασε στα χέρια της, μπήκε στο εργαστήριο, ξύπνησε η μνήμη, οι αναμνήσεις αρωμάτων και γεύσεων την κατέκλυσαν και επιτέλους ένιωσε ότι βρέθηκε στο σπίτι της.

Το θέμα του ονόματος του ζαχαροπλαστείου ήταν επίσης σημαντικό για εκείνη, αφού κρατούσε από τη γυναικεία γραμμή της οικογένειας, γεγονός που τίμησε δίνοντάς του το όνομα της γιαγιάς της: Alexandra Hamos, τιμώντας το παρελθόν της.

Για την ιστορία τώρα, ο Δημήτρης Χάμος ήρθε από το (ελληνικό) νησί του στην Αλεξάνδρεια με μία μόνο αποσκευή: ένα ξύλινο μπαούλο. Βρήκε δουλειά σε ένα ελληνικό αρτοποιείο στη rue de France, όπου ο ιδιοκτήτης τού έμαθε τα μυστικά του και τελικά ο Δημήτρης το εξαγόρασε. Μερικά χρόνια αργότερα, μετέφερε την επιχείρηση από τη rue de France στη rue Prince Ibrahim, στον σταθμό του τραμ της Ιμπραημίας. Οι δρόμοι δεν ήταν τότε ασφαλτοστρωμένοι και οι ράγες του τραμ ήταν τοποθετημένες στη μέση των αμμόλοφων. Αν και η περιοχή ήταν σχετικά ακατοίκητη, ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να συνειδητοποιήσει ότι εκεί θα υπήρχε μικρότερος ανταγωνισμός απ’ ό,τι στο κέντρο της πόλης. Σύντομα, όμως, η Ιμπραημία ήταν πυκνοκατοικημένη από Έλληνες και οι 4 γιοι του βρέθηκαν να δουλεύουν μαζί του στο αρτοποιείο.

Μετά τον θάνατό του, τη δεκαετία του ’50, ανέλαβε ο γιος του Νικόλας με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα και τον γιο τους Δημήτρη. Αργότερα, ο Δημήτρης, θέλοντας να επεκταθεί και να εισαγάγει μια νέα φιλοσοφία ζαχαροπλαστικής, ζήτησε από τον διάσημο σεφ Γιώργο Μαργέλλο να ενταχθεί στην ομάδα. Ο σεφ παρέμεινε με τον Χάμο μέχρι που πέθανε, και οι συνταγές του νέου σεφ Λουίτζι Λοζάρ, ο οποίος μπήκε στην ομάδα, προστέθηκαν στις δικές του.

Ο Δημήτρης πέθανε άτεκνος. Η αδερφή του Φωτεινή Ίσσα-Χάμου, μητέρα της Μαριάννας και της Λιλιάν, κληρονόμησε την επιχείρηση, με τη Λιλιάν να αναλαμβάνει τα ηνία μετά τον θάνατο του σεφ Λουίτζι Λοζάρ. Σήμερα, διευθύνει με επιτυχία το Alexandra Hamos μοιράζοντας τον χρόνο της μεταξύ της Αλεξάνδρειας και του Μόντρεαλ, όπου ζουν ο σύζυγός της και οι δύο γιοι της.

Η ομάδα ακολουθεί τους κανόνες που έχει θέσει εξαρχής ο σεφ Γιώργος Μαργέλλος. Τα προϊόντα παρασκευάζονται αποκλειστικά με φρέσκα υλικά, διατηρώντας την παραδοσιακή γεύση τους, χωρίς συμβιβασμούς. Οι συνταγές εξακολουθούν να παράγονται με αγάπη και φροντίδα, προσφέροντας στους πελάτες μεγάλη ποικιλία από αρτοποιήματα, γλυκά, κέικ, τούρτες, σοκολάτες και καραμέλες.

Τα περίφημα Saint-Honoré, cassata και mille-feuilles στέκονται δίπλα σε νεοφερμένες δημιουργίες, όπως τα ντόνατ και τα δανέζικα μπισκότα. Την ώρα που ήμασταν εκεί, μια πελάτισσα ζήτησε μια τούρτα αρραβώνων για την κόρη της, ακριβώς όπως εκείνη που της έφτιαξαν στον Χάμο όταν η ίδια αρραβωνιάστηκε.

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Δείτε επίσης:

Φτιάχνουμε γλυκά κάακ βήμα-βήμα από την Λιλιάν Ίσσα