Η Σλοβένα σεφ του εστιατορίου «Hiša Franko», που βρίσκεται στην πόλη Κομπάριντ της γενέτειράς της, ανακηρύχθηκε από την επιτροπή των World’s 50 Best Restaurants ως η καλύτερη γυναίκα σεφ για το 2017.

Αυτοδίδακτη αλλά τολμηρή, η σεφ συνδέει άρρηκτα την επιτυχία της με τους τοπικούς παραγωγούς, αναβιώνοντας προϊόντα και παραδόσεις στα οποία δίνει το προσωπικό της στίγμα με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Στο Hiša Franko, δημιουργεί πιάτα αντλώντας έμπνευση από τη μαγειρική κληρονομιά της Σλοβενίας, προσθέτοντας μοντέρνες πινελιές σε παραδοσιακά πιάτα. Οι γαστρονομικές της καταβολές έχουν σλοβένικες ρίζες, ωστόσο, στα πιάτα της είναι εμφανή στοιχεία από γειτονικές χώρες, όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Ουγγαρία. Οι γευστικές της προτάσεις, σοφιστικέ κι εκλεπτυσμένες, στηρίζονται στην φιλοσοφία του “km zero” κινήματος, οι πρώτες ύλες δηλαδή που χρησιμοποιεί προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τη γύρω περιοχή. Τα μενού που επιμελείται αποτελούν ωδή στην εποχικότητα υπογραμμίζοντας τη φρεσκάδα της τοπικής παραγωγής, συστήνοντας παράλληλα στους επισκέπτες του εστιατορίου την παράδοση της εγχώριας κουζίνας.

hisa-franko

Το εστιατόριο, που βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τα ιταλικά σύνορα σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του 1860, όπου κάποτε μάλιστα είχε φιλοξενηθεί και ο Έρνεστ Χέμινγουέι. Εδώ, η σεφ παρουσιάζει μια εμπειρία που συμπυκνώνει τη σπιτική οικειότητα και φιλοξενία με φόντο το όμορφο κάδρο της Soča Valley. Πριν από 17 χρόνια που ανέλαβε το Hiša Franko, μετά την απόσυρση του πεθερού της, δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη μετέπειτα εξέλιξή της δεδομένου ότι το υπόβαθρο των σπουδών της είναι από το χώρο της διπλωματίας και όχι της γαστρονομίας! Ωστόσο, μπορεί να μεταπήδησε σε εντελώς διαφορετικό χώρο, επί της ουσίας, όμως, θεωρείται πρέσβειρα της γενέτειράς της. Μετά από τη συμμετοχή της στη σειρά «Chef’s Table» που προβάλλεται από το Netflix και τη συμμετοχή της σε παγκοσμίου βεληνεκούς γαστρονομικές εκδηλώσεις, όπως το Grand Gelinaz Shuffle, η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε, ενώ το εστιατόριό της αποτελεί πλέον πόλο έλξης για επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης και όχι μόνο Ευρωπαίων.

Hisa-dish1-blog

14492620_1834748176795430_459910499014114788_n

Διατηρώντας το χαμηλό της προφίλ, επισημαίνει σχετικά με την πρόσφατη βράβευσή της: «Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη η αποδοχή αυτού του βραβείου, ειδικά για μια αυτοδίδακτη μαγείρισσα όπως εγώ, όμως αυτή η αναγνώριση είναι μια ευκαιρία για όλους να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα εντάσσοντας τη Σλοβενία ανάμεσα στους γαστρονομικούς προορισμούς». Σοφά λόγια δεδομένου ότι οι προκάτοχοι του τίτλου ήταν ηχηρά ονόματα, όπως η Dominique Crenn (2016), Hélène Darroze (2015), Helena Rizzo (2014), Elena Arzak (2013), Nadia Santini (2012) και Anne-Sophie Pic (2011).

Ουσιαστικά, λοιπόν, η φετινή της διάκριση μάλλον αντανακλά την πρόθεση της επιτροπής των World’s 50 Best Restaurants να διευρύνει τη γαστρονομική της οπτική φέρνοντας στο προσκήνιο μία σεφ από μία άγνωστη μαγειρικά χώρα. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει (ακόμα) οδηγός Michelin για τη Σλοβενία, κάτι που με τα νέα δεδομένα μπορεί να αλλάξει…

Η επίσημη απονομή του τίτλου θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου στην τελετή που θα διοργανωθεί στο ιστορικό Βασιλικό Εκθεσιακό Κτήριο στη Μελβούρνη.

Φωτογραφίες: Αρχείο εστιατορίου Hiša Franko