Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάει κάποιος στο Πήλιο, καθώς αποτελεί έναν προορισμό που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πόλη και εξοχή, ηρεμία και φασαρία, σε μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις. Εμείς βρήκαμε έναν ακόμα. Ή για την ακρίβεια, αν βρεθείτε στο Πήλιο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρείτε τα ζυμαρικά του Κωνσταντίνου Καμονάχου, είτε σε διάφορα deli της περιοχής, είτε ως πρώτη ύλη σε εστιατόρια. Ο λόγος για το brand Ζυμαρικά «Το Πήλιον» που μετρά λίγα χρόνια ζωής και δημιουργήθηκε από ένα κενό στην τοπική αγορά, που αποφάσισε να καλύψει ο Κωνσταντίνος.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Δεν ήταν το πρώτο επιχειρηματικό βήμα του Κωνσταντίνου τα Ζυμαρικά «Το Πήλιον». Με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της εστίασης (είχε εστιατόριο και wine bar αλλά και beach bar), δεν ήταν κάποιος που δεν είχε καθόλου σχέση με τον χώρο. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει κάποιες βαθμίδες γευσιγνωσίας στο WSPC, οπότε αυτό τον βοήθησε στη γενικότερη πορεία του στον χώρο.

Πώς του ήρθεν όμως ακριβώς η ιδέα; Η μητέρα του διατηρεί κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα και αυτό που παρατήρησε ο Κωνσταντίνος είναι ότι τα χειροποίητα ζυμαρικά είχαν πολύ μεγάλη ζήτηση. Αναζητώντας παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και του Πηλίου, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε κάποιος που να ασχολείται με αυτό. Έτσι, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να ανοίξει το 2015 ένα εργαστήρι χειροποίητων φρέσκων ζυμαρικών.

Από την τοξοβολία στο επιχειρείν

Ξεκίνησε την πορεία του ως αθλητής τοξοβολίας αλλά γρήγορα άρχισε να ασχολείται με την εστίαση. Με καταγωγή από τον Βόλο αλλά αγάπη στο Πήλιο, επέλεξε την Πορταριά για τη βάση του. Εκεί άνοιξε ένα μαγαζί εστίασης ενώ στη συνέχεια άνοιξε και ένα beach bar στο Νότιο Πήλιο. Για έδρα του εργαστηρίου ζυμαρικών επέλεξε την Πορταριά, αφού είχε ήδη το μαγαζί εκεί. Όταν είδε ότι η δουλειά του απέφερε αρκετά χρήματα -και μάλιστα ήταν κερδοφόρα και στην περίοδο του λοκντάουν του κορονοϊού- αποφάσισε να επικεντρωθεί εκεί και να κλείσει τα μαγαζιά του.

Το ταξίδι στην Ιταλία και οι συνταγές της… γιαγιάς

Μην έχοντας καμία ιδέα από χειροποίητα ζυμαρικά, ο Κωνσταντίνος άρχισε να ψάχνει και να διαβάζει πράγματα. Σίγουρα τα σεμινάρια γευσιγνωσίας στο WSPC τον βοήθησαν, καθώς του έδωσαν μια βάση στο θέμα της γεύσης. Από εκεί και πέρα, έκανε δυο σημαντικά βήματα προτού ξεκινήσει. Το πρώτο ήταν το ταξίδι στην Ιταλία, ώστε να μάθει την τέχνη από τη γείτονα χώρα. Εκεί ταξίδεψε για να προμηθευτεί και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία διευκολύνουν κατά πολύ τη δουλειά του. Μαζί με τα μηχανήματα, παρακολούθησε και διάφορα σεμινάρια επιμόρφωσης, που ήταν πολύ βοηθητικά στο ξεκίνημά του.
Όσο για τις συνταγές, δεν στάθηκε πολύ στις ιταλικές καθώς εκείνες χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες σε αυγά και βούτυρο, που δεν ταιριάζουν τόσο στην ελληνική νοοτροπία. Οπότε άρχισε να ψάχνει παραδοσιακές συνταγές για τραχανά και άλλα χειροποίητα ζυμαρικά σε όλη την Ελλάδα.

Οι πειραματισμοί, οι δοκιμές και η συνταγή της… επιτυχίας

Αν και βασίστηκε σε πολλές και διαφορετικές συνταγές χειροποίητων ζυμαρικών, εντέλει, κατόπιν πειραματισμών και δοκιμών -που κράτησαν περίπου 6 μήνες- κατέληξε στη δική του συνταγή, που χρησιμοποιεί ως βάση για όλα τα χειροποίητα ζυμαρικά του. Αρωγοί του στο δύσκολο αυτό έργο ήταν φίλοι και γνωστοί που δοκίμαζαν τα προϊόντα του και έπαιρνε το ανάλογο feedback, ώστε να προσθαφαιρέσει υλικά μέχρι να βρει την κατάλληλη φόρμουλα.

Φρέσκα υλικά σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς

Τα ζυμαρικά του ανήκουν στην κατηγορία των φρέσκων ζυμαρικών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στη συντήρησή τους, δηλαδή να τα κρατάμε μακριά από την υγρασία, ώστε να έχουν την υφή που θέλουμε, αφού ανοίξουμε τη συσκευασία.
Τα υλικά για τα ζυμαρικά του τα προμηθεύεται κατά 80% από ντόπιους παραγωγούς και ψάχνει τα καλύτερα προϊόντα καθώς, όπως μου λέει «η ποιότητα της πρώτης ύλης μου δίνει το αποτέλεσμα που θέλω και σε υφή και σε γεύση». Χρησιμοποιεί μόνο φρέσκο γάλα και φρέσκα αυγά, ενώ, όπως μου τόνισε, ψάχνει το καλύτερο σιμιγδάλι, καθώς εκείνο είναι που διαδραματίζει τον πρωτεύοντα ρόλο στα χειροποίητα ζυμαρικά.

Χρωματιστά ζυμαρικά: 157 διαφορετικοί κωδικοί

Ο Κωνσταντίνος παράγεις στο εργαστήριό του 157 διαφορετικούς κωδικούς! Κάποιοι είναι vegan ενώ -οι περισσότεροι- έχουν αυγά. Δουλεύει μόνο χοντρική, με παραγγελίες ενώ έχει μια στάνταρντ πελατεία από όλο το Πήλιο. Οι κωδικοί που φεύγουν περισσότερο είναι ο τραχανάς και οι χυλοπίτες -που παράγει πολύ συχνά. Επειδή τα ζυμαρικά του θέλει να τα παραδίδει φρέσκα, δεν στοκάρει. Παράγει συνέχεια τους πιο ευπώλητους κωδικούς ενώ τους λιγότερο δημοφιλείς, τους παράγει κατόπιν συνεννοήσεως με τους πελάτες.

Πέρα από τα κλασικά ζυμαρικά του, θα βρείτε και τα… πολύχρωμά του. Πρόκειται κυρίως για τα vegan ζυμαρικά που φτιάχνονται με λαχανικά (περίπου 50 διαφορετικοί κωδικοί). Οι κλασικές γεύσεις είναι ντομάτα, πιπεριά, σπανάκι, μανιτάρια, που κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια ζυμαρικών. Υπάρχει επίσης και η vegan εκδοχή του τραχανά, σε μια πιο πικάντικη πρόταση, με κόκκινη πιπεριά και μπούκοβο. Παράλληλα, υπάρχουν και προτάσεις ειδικές για παιδιά.

Tα βραβευμένα τουριτέλλια

Τα ζυμαρικά του Κωνσταντίνου έχουν ήδη ταξιδέψει εντός και εκτός Ελλάδος και μάλιστα έχουν λάβει και βραβεύσεις. Η σημαντικότερη είναι το Platinum 2020 στα Mediteranean Taste Awards που έλαβαν τα τουριτέλλια του -πήραν την πρώτη θέση στην κατηγορία τους. Τι είναι τα τουριτέλλια; Είναι ένα είδος ζυμαρικού. Tα ονόμασε έτσι λόγω του σχήματός τους  -όπως μου ανέφερε η τουριτέλα είναι είδος κοχυλιού- και φτιάχνονται με φέτα, βασιλικό και ντομάτα.

Ζυμαρικά από τσουκνίδα και γαϊδουράγκαθο

Ανάμεσα στα ζυμαρικά του, θα βρείτε και μερικά πολύ ιδιαίτερα -που αξίζει ωστόσο να δοκιμάσετε. Εγώ προτείνω την τσουκνίδα, η οποία παράγεται σε συγκεκριμένη εποχή, αποκλειστικά το φθινόπωρο: τη μαζεύει από το βουνό και την αποξηραίνει και σε περιορισμένη ποσότητα καθώς είναι από τους κωδικούς με τη μικρότερη ζήτηση. Είναι ωστόσο μια πολύ νόστιμη και θρεπτική πρόταση, ειδικά για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.

Πάντως, τα πολύχρωμα ζυμαρικά του Κωνσταντίνου μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένα εύκολο γεύμα για το ταπεράκι του γραφείου σας ή για ένα ελαφρύ βραδινό.

Τα επόμενα σχέδια

Στα πλάνα του αυτό το διάστημα είναι ένα ζυμαρικό πλούσιο σε πρωτεΐνες, ειδικό για αθλητές. Τα δυο κύριά του συστατικά είναι τα όσπρια και το γαïδουράγκαθο. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα -έπειτα από μεγάλη ανάπαυλα- αποφάσισε να ξανασχοληθεί με την τοξοβολία, που είχε αφήσει λόγω φόρτου εργασίας, οπότε το χρειάζεται και ο ίδιος, αφού έχει αποφασίσει να ξεκινήσει και πάλι να κατεβαίνει σε αγώνες.

Πού βρίσκουμε τα ζυμαρικά «To Πήλιο»

Το εργαστήριο των ζυμαρικών βρίσκεται στην Πορταριά αλλά διατίθενται μόνο σε χονδρική πώληση. Δεν είναι δύσκολο να τα βρείτε ωστόσο, ειδικά αν βρεθείτε στο Πήλιο. Πωλούνται σε καταστήματα με παραδοσιακά προïόντα του τόπου και σε διάφορα deli στο Πήλιο και στον Βόλο. Στην Αθήνα αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σκόπελο, Αλόνησο, Χαλκίδα, Κομοτηνή…) θα τα βρείτε σε επιλεγμένα μπακάλικα και deli, ενώ ο Κωνσταντίνος συνεργάζεται και με κάποια μαγαζιά και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες και Γερμανία). Παράλληλα, τα ζυμαρικά του μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε πολλά εστιατόρια εστίασης σε Βόλο και Πήλιο καθώς διατηρεί συνεργασίες με μεγάλο αριθμό εστιατορίων.