Μια δυνατή ανδρική φιλία και ένα ακόμα πιο δυνατό κοινό πάθος για το αγνό, ποιοτικό παγωτό γέμισαν, πριν από περίπου δύο χρόνια, τα ψυγεία της Θεσσαλονίκης με ζωηρά πολύχρωμα ξυλάκια παγωτού, δροσίζοντας τους βορειοελλαδίτες και αποδεικνύοντας στην πράξη πως μια προσεκτικά δομημένη ιδέα δεν σταματά σε σύνορα, εμπόδια και δυσκολίες.

Οι Azrakov Maksym και Vasyanovych Yuriy, δύο πολύ καλοί φίλοι από την Ουκρανία, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη χώρα τους, άφησαν πίσω τη ζωή και την καθημερινότητά τους για να εγκατασταθούν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και να ασχοληθούν με την παραγωγή και διάθεση του δικού τους παγωτού στη βόρεια Ελλάδα. Έτσι δημιούργησαν premium κρεμώδη και σορμπέ παγωτά, γνωστά στους Θεσσαλονικείς ως Chillato και Hotly, ανοίγοντας τη δική τους μικρή μονάδα παραγωγής στη συμπρωτεύουσα και δίνοντας έμφαση στη φιλοσοφία των ποιοτικών πρώτων υλών. «Η ιδέα ξεκίνησε από την αγάπη των παιδιών μας για το παγωτό» μου εξηγεί ο Maksym. «Αυτό μας έβαλε σε σκέψεις τι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε εμείς στα παιδιά μας, ώστε να είναι και αγνό και νόστιμο. Και κάπως έτσι, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και προέκυψε η &Ice».

Από τη φάρμα Κουκάκη στις ινδικές φάρμες για τροπικά μάνγκο

Στο ερώτημά μου τι είναι αυτό που προσδίδει σε ένα παγωτό την ιδιότητα του ποιοτικού, η απάντηση του Yuriy είναι σαφής και ξεκάθαρη: «Μα φυσικά οι καλές πρώτες ύλες. Βεβαίως και η τεχνογνωσία παίζει το ρόλο της όμως τη διαφορά, στην ουσία, κάνει το καλό γάλα, τα αυστηρώς επιλεγμένα φρούτα αλλά και η σοκολάτα, η ζάχαρη, οι ξηροί καρποί».

Αυτές ακριβώς, οι πρώτες ύλες μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αναζήτησης των Yuri και Maksym, οι οποίοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν καθημερινά φρέσκο αγελαδινό γάλα από τη φάρμα Κουκάκη, γνήσιο ιταλικό μασκαρπόνε και φιστίκι Σικελίας (από την περιοχή Bronde), αυθεντική βέλγικη σοκολάτα Callebaut και βανίλια Μαδαγασκαρης (vanille de Bourbon ), ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο demerara , ιταλικό φιστίκι Bronte, αλλά και τα φημισμένα μάνγκο, ποικιλίας Alphonso που ταξιδεύουν από την Ινδία απευθείας στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, λοιπόν, η προϊοντική γκάμα αφορά 8 διαφορετικές γεύσεις: 4 κρεμώδεις, που έχουν ως βάση τους το γάλα (φιστίκι, βανίλια Μαδαγασκάρης, καπουτσίνο και εσπρέσο με σοκολάτα) και 4 σορμπέ που φτιάχνονται από αληθινά φρούτα (συνδυασμοί με βατόμουρα και άγριες φράουλες, μάνγκο και passion fruit, βατόμουρα και μέντα, ανανά και yuzu).

Γιατί όμως επικεντρώθηκαν μόνο σε ξυλάκια;

«Παρότι τα ξυλάκια παγωτού είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες αλλά και πιο φιλικά στη μεταφορά και στην κατανάλωσή τους» μου εξηγεί «είναι αρκετά παρεξηγημένα στη χώρα σας. Θέλαμε, λοιπόν, να αποκαταστήσουμε αυτή την αρνητική εικόνα και να αποδείξουμε ότι σημασία δεν έχει η φόρμα του παγωτού αλλά η ποιότητα και η γεύση του. Επιπλέον, τα ξυλάκια είναι και πιο διασκεδαστικά και παιχνιδιάρικα».

Ρόφημα και παγωτό 2 σε 1

Και ενώ τα Chillato στη συνείδησή μας συνδέονται πλέον άμεσα με το μεσογειακό καλοκαίρι, τα ξυλάκια των Hotly μάς γυρίζουν πίσω στον χειμώνα και στις παγωμένες εκείνες ημέρες που η όρεξή μας επιζητά ζεστά, γλυκά και αρωματικά ροφήματα . «Στην ουσία» μου εξηγεί ο Maksym «πρόκειται για μια εντελώς νέα πρόταση στα ροφήματα που συνδυάζει το ζεστό με το κρύο. Γεμίζουμε το ποτήρι μας με ζεστό νερό, προσθέτουμε το ξυλάκι Hotly με τη γεύση της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι το σορμπέ μας, να διαλυθεί στο νερό. Τόσο απλά».

Οι γεύσεις και τα σημεία πώλησης

Τα Hotly παρασκευάζονται από 100% φυσικά συστατικά, όπως φρούτα, μούρα και βότανα, και δεν περιέχουν καθόλου προσθήκη ζάχαρης, ενώ η κατεψυγμένη τους μορφή βοηθά ώστε να διατηρηθούν στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά τους. Όσο για τις γεύσεις; Εδώ οι επιλογές μπορούν εύκολα να μας βάλουν σε διλήμματα, μέχρι εντέλει να καταλήξουμε στη δική μας αγαπημένη: Μάνγκο ή ροδάκινο με passion fruit, βατόμουρα με μέντα ή μπαχαρικά, φραγκοστάφυλο με βασιλικό και ιπποφαές με τζίντζερ και πορτοκάλι.

Εκτός από τη βόρεια Ελλάδα, τα ξυλάκια της &Ice κυκλοφορούν και σε Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα και σε περισσότερες από 340 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

info
ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 796.686