Είναι πράσινο με ρίγες, μέσα κόκκινη φωτιά, τρώγεται χωρίς τις φλούδες και κουκούτσια έχει πολλά. Τι είναι; Όλοι καταλάβαμε ότι το αίνιγμα αναφέρεται στο λατρεμένο καρπούζι και εννοείται ότι πιάσαμε το πιο καλοκαιρινό καρπουζοθέμα.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες καρπουζιού ανάλογα με το μέγεθος, τα χρώματα, τη σάρκα, τη γεύση και τον αριθμό των κουκουτσιών; Όσα διαφορετικά έχετε γευτεί, τόσα διαφορετικά υπάρχουν. Αρχαίες ποικιλίες από όλο τον κόσμο αλλά και πολλά υβρίδια. Μήπως γνωρίζετε ότι το 100% του καρπουζιού είναι βρώσιμο; Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ιδέες για συνταγές που αξιοποιούν όλα τα μέρη του φρούτου, μαζί και τη φλούδα. Ωστόσο, αν δεν θέλετε εσείς, πιθανόν να λιγουρεύονται τις φλούδες κότες ή και γουρουνάκια.

Η φλούδα γίνεται γλυκόξινο τουρσί και γλυκό του κουταλιού, η ψίχα γίνεται μαρμελάδα ή και σάλτσα, δροσερός χυμός, γρανίτα και αλκοολούχο ή μη αναψυκτικό. Τρώγεται φρεσκοκομμένο και ωμό με βασική προϋπόθεση να στάζουν οι χυμοί στους αγκώνες, μαριναρισμένο ως «προσομοίωση» πρωτεΐνης, ψητό στα κάρβουνα με έξτρα γλύκα και συνδυασμένο με κόντρα γεύση την αλμύρα της φέτας ΠΟΠ.

Υδροκάρπουζο ή αλλιώς Watermelon

Ο Κίτρουλλος ο Εριώδης (Citrullus lanatus) κοινώς το καρπούζι, ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae) μαζί με τα πεπόνια, τις κολοκύθες, τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια. Είναι φρούτο γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό από αρχαιοτάτων χρόνων αφού υπάρχουν αναφορές σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Παρότι η ελληνική ονομασία «υδροπέπονο» δεν χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη, κατάφερε να κάνει καριέρα παγκοσμίως μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα ως «watermelon» ενώ εμείς το ονομάζουμε «καρπούζι», μια λέξη με τούρκικες ρίζες.

Δεν παχαίνει, ομορφαίνει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, 1 φλιτζάνι καρπούζι (152 g) περιέχει: 45,6 θερμίδες, Χοληστερόλη: 0 mg, Νάτριο: 1,52 mg, Υδατάνθρακες: 11,5 γρ, Φυτικές ίνες: 0,6 γρ, Βιταμίνη C: 12,3 mg, Κάλιο: 170 mg, Ασβέστιο: 10 mg, Βιταμίνη Α: 865 IU, Λυκοπένιο: 6.890 μικρογραμμάρια. Πρόκειται δηλαδή για μία τροφή όχι απλώς ωφέλιμη αλλά κι θεραπευτική για ανθρώπους που μπορούν να το καταναλώσουν χωρίς περιορισμούς ή με την καθοδήγηση των γιατρών εφόσον υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα καρπούζι;

Δεδομένου ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και σάκχαρα, μπορούμε να τρώμε με ασφάλεια πολλές μερίδες καρπούζι κάθε μέρα χωρίς να ανησυχούμε για πιθανές μακροπρόθεσμες διατροφικές επιπτώσεις. Σε αυτό το σημείο οι συμβουλές των διατροφολόγων λένε ότι είναι καλύτερο για τη διατροφική υγεία να διαφοροποιούμε τα είδη φρούτων που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Κάθε φρούτο περιέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, επομένως η κατανάλωση ποικιλίας θα εξασφαλίσει ότι το σώμα σας λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται.

Τα δεδομένα αλλάζουν όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους που υποφέρουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Το καρπούζι θεωρείται φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), που σημαίνει ότι περιέχει σάκχαρα βραχείας αλυσίδας που μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αφομοιώσουν, επομένως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσφορία όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. (Grace A. Derocha, MBA, RD, CDCES)

Watermelon.org – Καρπούζι κάθε μέρα

Το 1989, στο Ορλάντο των ΗΠΑ, συστάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Προώθησης Καρπουζιού (National Watermelon Promotion Board NWPB) με σκοπό να προωθήσουν τα διατροφικά, γαστρονομικά και ευεργετικά οφέλη του καρπουζιού. Σήμερα, το δίκτυο αντιπροσωπεύεται από 700 μέλη που αποτελούνται από καλλιεργητές, μεταποιητές, εμπόρους και εισαγωγείς καρπουζιών. Το Συμβούλιο λειτουργεί με μοναδικό στόχο την αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών για καρπούζι και αυτό επιτυγχάνεται μέσω προώθησης, έρευνας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Για την υλοποίηση του έργου έχει δημιουργηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα www.watermelon.org και το hashtag #watermeloneveryday, δημιουργώντας τελικά μια τεράστια βάση δεδομένων με αμέτρητες συνταγές και ιδέες.

Το καρπούζι γίνεται trend στο TikTok

Κατά καιρούς το TikTok μας διασκεδάζει με τις εκκεντρικές τάσεις τροφίμων και το καρπούζι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Το 2021 το TikTok Watemelon Mustard που έβαζε μουστάρδα σε μια φέτα καρπούζι έγινε viral γιατί φάνηκε τόσο αηδιαστικό που έδωσε έμπνευση στους άλλους να δοκιμάσουν αυτό τον ασυνήθιστο συνδυασμό, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές, 236 χιλιάδες like και 17 χιλιάδες σχόλια. Πριν λίγο καιρό εμφανίστηκε το Watermelon poke Bowl όπου μαγειρεύει το καρπούζι με την ίδια τεχνική και τον ίδιο τρόπο που θα μαριναριζόταν ο τόνος.

@sarahsveganrecipes WATERMELON POKE BOWL 🍉 The texture of the watermelon once its cooked is honestly incredible 🤯 Recipe serves 2 For the watermelon “tuna”: 1/2 small watermelon 1 tbsp sesame oil 1 tsp rice wine vinegar 1 tsp soy sauce 1 tsp miso 1 heaped tbsp crushed nori For the poke bowl: Rice Diced mango
Cucumber slices Sliced radish Cooked edamame Any other ingredients you fancy! For the dressing: 1 tbsp sesame oil 1 tbsp rice wine vinegar 2 tsp soy sauce Pre-heat the oven to 200ºC. From the half watermelon, cut 2 circular slices about 1.5 inches thick. Trim off the rind and cut each slice in half. Sprinkle with a little salt and bake at 200ºC for around 35 minutes or until dark in colour and reduced slightly in size. Cover with foil if the edge are getting too crisp. Leave to cool. 
Mix the miso with 1 tbsp water until smooth. Add to a container with the sesame oil, rice wine vinegar, soy sauce and nori. Mix well. Dice up the cooled watermelon and remove any seeds. Add it to the marinade. Mix well and refrigerate until you’re ready to serve. 
Mix all of the dressing ingredients together. Make up your bowls, starting with a base of rice and then adding all of the other ingredients, including the marinated watermelon cubes. Pour on the dressing and enjoy! 💛 #watermelon #pokebowl #veganbowl #watermelonrecipes #summerrecipes #vegan ♬ Do It Better – Beachcrimes & Tia Tia

10 ελληνικά προϊόντα με γεύση καρπουζιού

Παραδοσιακό Γλυκό του Κουταλιού Καρπούζι
Η φλούδα του καρπουζιού που μετατρέπεται σε σιροπιαστό γλυκό του κουταλιού έχει το δικό της φανατικό κοινό και αιτία γι’ αυτό είναι η τραγανότητα. Το πολυπόθητο κρατς που μόλις σκάσει στο δόντι ελευθερώνει φρουτένιο σιρόπι. Βασισμένη στην παραδοσιακή ελληνική συνταγή και χωρίς ίχνος νεοτερισμού, η οικοτέχνισσα Δήμητρα Ματζιουρά, ιδιοκτήτρια του Οἰκοτεχνεῖον Θεράπειον στον οικισμό Θεραπειό της Ορεστιάδας, παράγει με χειροποίητο τρόπο εκλεκτό γλυκό κουταλιού καρπούζι με γεύση «μαμάς», Η οικοτεχνία ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα το 2020 με πρώτες ύλες εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, καθώς οι καλλιέργειες βρίσκονται σε χαρακτηρισμένες περιοχές NATURA κοντά στον ποταμό Έβρο. Αυτές τις ημέρες μόλις τυποποίησε τις πρώτες κατσαρόλες, οπότε μπορείτε να προμηθευτείτε ολόφρεσκο στο 693 706 9971 ή μέσω Facebook στη διεύθυνση https://www.facebook.com/OikotexneioTherapeio.

Πραλίνα λευκής σοκολάτας με καρπούζι
Η σοκολατοποιία ΚΟΧΥΛΙ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2002, δίνοντας έμφαση στη χειροποίητη σοκολάτα. 20 χρόνια μετά, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και έδρα στην περιοχή Κάτω Καρμπουνάρι Λουτρακίου, δίπλα στον Ισθμό της Κορίνθου, εξακολουθούν να παράγουν με χειροποίητο τρόπο σοκολάτες σε διάφορους γευστικούς συνδυασμούς. Η γκάμα των προϊόντων έχει μεγαλώσει και οι πραλίνες αποτελούν πλέον τη δημοφιλέστερη κατηγορία. Η πραλίνα λευκής σοκολάτας με άρωμα καρπούζι είναι ιδανική για pancakes που συνοδεύονται με παγωτό και καλοκαιρινά φρούτα. Περιέχει ζάχαρη, βούτυρο κακάο, γάλα πλήρες σε σκόνη, βούτυρο γάλακτος, ηλιέλαιο, λάδι καρύδας, λεκιθίνη σόγιας, φυσικό άρωμα βανίλιας και άρωμα καρπούζι. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://koxyli.gr/.

Μαρμελάδα καρπούζι
Το 1958 στο χωριό Νησί κοντά στην Έδεσσα ο Χρήστος Πίλτσης ένας επιχειρηματίας γεμάτος ενέργεια, τόλμη και δεξιοτεχνία δημιουργεί μία οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται με την επεξεργασία και παραγωγή διατροφικών προϊόντων, όπως υδρόβια και οστρακοειδή. Την εξέλιξη της επιχείρησης, την ανέλαβε ο υιός του κου Χρ. Πίλτση, ο κος Ιωάννης Πίλτσης (1976) ο οποίος συμπεριέλαβε στον επιχειρηματικό του βίο τη δημιουργία υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη του δικτύου στην ελληνική αγορά αλλά σε χώρες του εξωτερικού.Από το 2012 ξεκινούν τις δραστηριότητες της επιχείρησης τα δύο παιδιά του κ. Ιωάννη Πίλτση, ως 3η γενιά στις επιχειρήσεις ΠΙΛΤΣΗΣ, Αικατερίνη και Χρήστος Πίλτσης. Οι μαρμελάδες παρασκευάζονται μόνο εκλεκτά ελληνικά φρούτα σε 55% περιεκτικότητα. Η μαρμελάδα καρπούζι είναι ιδανική για κατανάλωση στο ελληνικό πρωινό του καλοκαιριού και ταιριάζει πολύ με ποιοτικό βούτυρο σε προζυμένιο ψωμί. Απολαμβάνεται καλύτερα παγωμένη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο http://piltsis.com/.

 

Μαρμελάδα καρπούζι – ροδάκινο – πικραμύγδαλο
Γνωστή για τις υπέροχες μαρμελάδες η χιώτικη εταιρία παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων Citrus, αυτή τη φορά προτείνει μια μαρμελάδα άκρως καλοκαιρινή. Το αρωματικό ροδάκινο ενώνεται με την ζουμερή ψίχα του καρπουζιού και δημιουργεί ένα έντονα φρουτώδες άλειμμα με πλούσια γεύση και βελούδινη υφή. Η τσαχπινιά με το άρωμα πικραμύγδαλο του δίνει χαρακτήρα γι’ αυτό και είναι ιδανική για τάρτες, καλοκαιρινή πάστα Φρόλα και γέμιση πτι φουρ. Αναζητήστέ την σε επιλεγμένα καταστήματα delicatessen σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο http://www.citrus-chios.gr.

Ποτό με αλόη και καρπούζι
Η ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ ΕΛΛΑΣ ξεκίνησε το 2012, μέσα από το όραμα της οικογένειας Μιχαήλου να εντάξει στην αγορά της Ελλάδας ένα πανάρχαιο θαυματουργό φυτό, την Αλόη. Μετά από ενδελεχή ερεύνα επέλεξαν την ποικιλία BARBADENSIS MILLER, η όποια είναι αυτή με τα περισσότερα ενεργά συστατικά (πάνω από 200), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα ωφέλιμα στον ανθρώπινο οργανισμό. 5 χρόνια μετά, όταν τα φυτά είχαν μεγαλώσει αρκετά ώστε να δίνουν χυμούς, ολοκληρώθηκε και η μεταποιητική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Κρήτης. Στη γκάμα των προϊόντων υπάρχουν μεταποιημένα φύλλα και χυμοί σε διάφορες εκδοχές. Μόλις πρόσφατα παρουσιάστηκε και η νέα σειρά χυμών σε 10 διαφορετικές γεύσεις, ιδανικούς για κάθε στιγμή της ημέρας. Ειδικά το καρπούζι, το κατεξοχήν καλοκαιρινό ποτό, αποτελεί ιδανική ιδέα για να τονώσει τον οργανισμό και να τον δροσίσει. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.aloevera-hellas.gr/.

Λουκούμι καρπούζι με μέλι
Η επιχείρηση Αλίκης Παράσχου έχει ιστορία που αρχίζει το 1949. Με εμπειρία μεγαλύτερη των 70 ετών πλέον, αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές επιχειρήσεις στο εμπόριο ζαχαρωδών της ελληνικής αγοράς, με δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης. Η διαχείριση των τροφίμων και η εξυπηρέτηση των παραγγελιών γίνεται μέσα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και τα προϊόντα ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο. Η επιλογή των προϊόντων γίνεται με αυστηρά κριτήρια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Η κατηγορία των λουκουμιών έχει μεγάλη απήχηση σε Έλληνες και ξένους τουρίστες. Το λουκούμι με καρπούζι και μέλι, που είναι συσκευασμένο με τη χαρακτηριστική Ελληνική «υπογραφή», μαρτυράει και τη γεύση του περιεχομένου. Με καλοκαιρινή διάθεσή τα λουκούμια καρπουζιού με μέλι θυμίζουν γλυκό του κουταλιού και αποτελούν την ιδανική περίπτωση για να συνοδεύσουν ελληνικό καφέ. Αναζητήστέ τα στο https://parashou.gr/.

Χυμός καρπούζι
Για την Melon Bros όλα ξεκίνησαν το 2017, χάριν στην περιέργεια και τους πειραματισμούς σε μία οικιακή κουζίνα. Παρότι πλέον παράγονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, το πάθος και η χαρά των πειραματισμών και της εξερεύνησης δεν σταμάτησε ποτέ να λάμπει. Αντίθετα, δημιουργούνται όλο και πιο νόστιμες γεύσεις με υψηλή ποιότητα και θρεπτική αξία. Οι χυμοί της Melon Bros παράγονται από «άσχημα» φρούτα που σε άλλες περιπτώσεις θα κατέληγαν στα απορρίμματα. Ειδικά ο χυμός καρπούζι είναι προϊόν ψυχρής έκθλιψης και διατηρεί όλα τα ωφέλιμα συστατικά. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.melonbros.com/.

Τσικουδιά με καρπούζι
Η επιχείρηση ByRaki flavor δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2015, βασισμένη σε αποτελέσματα μακρόχρονης έρευνας και μελέτης στο Κρητικό Απόσταγμα και ιδιαίτερα στην τσικουδιά και στα ηδύποτα. Το Μάρτιο του 2015 παρουσιάστηκαν στο καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα Τσικουδιά (38% vol), Ρακομελο (20% vol) ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε η νέα σειρά ready-to-drink αλκοολούχων ποτών με βάση την τσικουδιά. Το ByRaki flavor Watermelon είναι Ρακή – Τσικουδιά Κρήτης εμπλουτισμένη με καρπούζι. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι 25% και μπορεί να σερβιριστεί με πάγο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αναζητήστε περισσότερα στο https://byraki.gr/.

Λικέρ καρπούζι Κωστέα
Η ποτοποιία Κωστέας είναι μία τοπική, οικογενειακή επιχείρηση στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα των αποσταγμάτων. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1962 στην Καλαμάτα από τον Θανάση Κωστέα, πατέρα των σημερινών συνεχιστών της οικογενειακής παράδοσης, Παναγιώτη & Γιώργου Κωστέα. Το ούζο Κωστέα έχει χαραχτεί στις καρδιές όσων επισκέπτονται τη Μεσσηνία, ενώ την ίδια λαμπερή πορεία ακολουθεί το τσίπουρο. Τα ηδύποτα εκσυγχρονίζονται οπτικά και στη γκάμα προστίθενται νέες γεύσεις που ακολουθούν πιστά τις σύγχρονες τάσεις. Το λικέρ καρπούζι είναι η καλοκαιρινή πρόταση για να σερβιριστεί ως λικεράκι σε θερμοκρασία δωματίου, με πάγο ή σε κοκτέιλ. Μάθετε περισσότερα στο https://kosteas.gr/.

Καρπούζι με κομμάτια αλόης
Αυτός ο χυμός αλόης με γεύση Καρπούζι περιέχει 30% ολόκληρα κομμάτια φυσικής αλόης, Ελληνικής παραγωγής. Είναι προϊόν εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας, χωρίς συντηρητικά, τεχνητά αρώματα ή χρώματα και χωρίς γλουτένη, ενώ κατά τη διαδικασία παρασκευής δεν έχει προστεθεί ζάχαρη. Παρασκευάζεται και διανέμεται στην Ελλάδα από την εταιρία Naturals που εξειδικεύεται σε προϊόντα υγιεινής διατροφής χωρίς γευστικούς περιορισμούς. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://naturals.gr/.