Γαλλικές γεύσεις, φυσικά κρασιά και καθαροί ήχοι μουσικής στο νέο hot-spot της πόλης.

Ο γεμάτος νεοκλασικά κτίρια, καινούργιες πολυκατοικίες και εμπορικά μαγαζιά πεζόδρομος της οδού Βύσσης απέκτησε πρόσφατα ένα ιδιόμορφο wine bar-restaurant με φυσικά κρασιά και γεύσεις που πρόκειται να μας ταξιδέψουν σε πολλές γωνιές του κόσμου, ξεκινώντας από τους δρόμους του Παρισιού. Λόγος για το Wine is Fine των Σταύρου Χρυσαφίδη, Rafael Wallon-Brownstone και Τhomas Brengou.

Οι δύο Γάλλοι της παρέας, με σπουδές Καλών Τεχνών ο Thomas και σημαντική εμπειρία στο χώρο της μουσικής ο Rafael, είναι χρόνια φίλοι και έχουν στο βιογραφικό τους κοινή προηγούμενη συνεργασία, στα πλαίσια τόσο του περιοδικού SNATCH όσο και της εταιρείας εκδηλώσεων που είχε ιδρύσει ο Thomas, στην οποία ο Rafael εκτελούσε χρέη DJ. Ο Σταύρος, οικονομολόγος με έρωτα για τις καλές γεύσεις, ο οποίος δούλεψε σε κουζίνες πολλών κρατών και έγινε μέλος της ομάδας των Nomade et Sauvage που στήνουν στο ύπαιθρο το μαγειριό τους, γνωρίστηκε μαζί τους στην Αθήνα.

Βασισμένοι στις κοινές τους πεποιθήσεις για το φαγητό, το ποτό και τη διασκέδαση, έπλασαν στο μυαλό τους ένα χαριτωμένα φρέσκο εγχείρημα και το έκαναν πραγματικότητα τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς. Το Wine is Fine στέκεται σε μια γωνιά με μεγάλα παράθυρα και τραπέζια απλωμένα στον πεζόδρομο αλλά και στον εσωτερικό με βιομηχανικά στοιχεία χώρο όπου το λευκό χρώμα ξεκουράζει και η παρουσία φυσικού ξύλου προσθέτει όμορφες γήινες νότες. Η φιλοσοφία του εναρμονίζεται με αυτή των παριζιάνικων caves à manger όπου έμφαση δίνεται στη χαλαρή ατμόσφαιρα, τα απλά, αυθεντικά και βασισμένα σε τοπικά υλικά πιάτα και τα ήπιας οινοποίησης κρασιά.

Έτσι στο μπαρ-εστιατόριο επικρατούν τα ντόπια προϊόντα και οι πρώτες ύλες από μπουτίκ delicatessen της πόλης καθώς και τα μικρά σε ποσότητα πιάτα από τη γαλλική γαστρονομία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο μέλλον η ταλαντούχα τριάδα δεν πρόκειται να προσφέρει γεύσεις από άλλες εθνικές κουζίνες, προσθέτοντας πάντα τις δικές της διακριτικές πινελιές.

Για το πρώτο τσιμπολόγημα, καλές επιλογές είναι το ψωμί, που προμηθεύονται από το Τρομερό Παιδί, και το αγελαδινό βούτυρο που το συνοδεύει αλλά και τα πιάτα με τυριά και αλλαντικά που παίρνουν από το Provence.

Άξια δοκιμής είναι, επίσης, το πικάντικο και λεπτοκομμένο μοσχαρίσιο ταρτάρ, το βουτυράτο rilette με τουρσί, ήτοι χοιρινό κρέας που σιγομαγειρεύεται για πολλές ώρες σε λίπος και κατόπιν ψιλοκόβεται, το υποδειγματικό spaghetti με πλούσια σάλτσα αυγοτάραχου καθώς και το κλασικό boeuf bourguignon. Όπως τονίζει ο Σταύρος, «οι γεύσεις του μενού στοχεύουν στο όμορφο ταίριασμά τους με το κρασί». Προς το παρόν, στην κάβα του Wine is Fine εμφανίζονται περίπου ογδόντα ετικέτες φυσικών κρασιών, κυρίως ελληνικών και γαλλικών, χωρίς όμως να λείπουν και επιλογές από άλλους αμπελώνες, όπως αυτοί της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Πολλά και τα είδη μουσικής που ακούγονται από το ηχοσύστημα υψηλής απόδοσης – από σύγχρονη R&B, pop και rap σε jazz, electronic και blues rock. «Η επιλογή μουσικής αντανακλά τη διάθεσή μας», μου λέει χαμογελώντας ο Thomas.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δε δέχονται κρατήσεις. Εξαίρεση αποτελούν οι Κυριακές που προσφέρουν δυνατότητα κράτησης ενώ το σέρβις είναι μεσημεριανό και συμπεριλαμβάνει ένα μικρό set menu με πρώτο πιάτο, κυρίως και επιδόρπιο. Κατά καιρούς, δε, το μενού του μπαρ-εστιατορίου θα αλλάζει εξολοκλήρου, παρουσιάζοντας πιάτα προσκεκλημένων σεφ από άλλες χώρες που θα λαμβάνουν τα ηνία της κουζίνας για λίγες μόνο ημέρες.

Βύσσης 6, Αθήνα, τηλ. 210 3230 304

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα