Με χαρά πληροφορηθήκαμε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση στην Ευρώπη ως παραγωγός κρασιού, αλλά κατέκτησε την πρώτη θέση στον ρυθμό ανάπτυξης της αξίας των εξαγωγών μεταξύ των 10 χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού στη γηραιά ήπειρο. Όλα αυτά σύμφωνα μα τα στοιχεία της Eurostat για τη χρονιά που πέρασε, το 2022.

Η περασμένη χρονιά ήταν χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές κρασιού (με συνολική αξία που άγγιξε τα 99 εκ. Ευρώ), με αύξηση ποσοστού 16,8% στην αξία και 6,6% στην ποσότητα, σε σύγκριση με το 2021. Όσο για τις συνολικές εξαγωγές των 10 μεγαλύτερων παραγωγών κρασιού στην Ευρώπη κι αυτές παρουσίασαν αυξητική πορεία κατά 8,7% στην αξία, αλλά πτωτική πορεία κατά 4,7% στην ποσότητα σε σύγκριση με το 2021.

Πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε εξαγωγές το 2022 η Γαλλία, με την αξία εξαγωγών του γαλλικού κρασιού να υπερβαίνει τα 12 δις ευρώ. Αν θέλετε να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία των εξαγωγών ανά χώρα, συγκριτικά στοιχεία, αλλά και στοιχεία για το πού πηγαίνουν οι εξαγωγές των 10 μεγαλύτερων εξαγωγέων κρασιού της Ευρώπης υπάρχουν στην ειδική έκδοση του OENsights.

Τι είναι η OENsights
Πρόκειται για την πρώτη εξειδικευμένη πλατφόρμα επιχειρηματικής ενημέρωσης σχετικά με το κρασί. Συλλέγει δεδομένα από το ελληνικό και το παγκόσμιο οινικό οικοσύστημα και τα μετατρέπει σε εργαλεία αξιολόγησης λήψης αποφάσεων για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://gr.oensights.com/blog/eu-top10-wine-exports-2022/